Pressefriheten brutt i Marokko

Regjeringen i Marokko bestemte lørdag å forby tre uavhengige nasjonale aviser, på grunn av det den kaller forsøk på å destabilisere landets institusjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbudet mot de tre avisene med base i havnebyen Casablanca kom fordi myndighetene i landet opplever at avisene har angrepet hæren i landet og diskutert det vanskelige spørsmålet om det vestlige Sahara.

- Avisene har lansert kampanjer med fabrikkerte rapporter som truer Marokkos politiske stabilitet og demokratiske erfaring, sa kommunikasjonsministeren Mohamed Achaari.

Ministeren refererte til en rapport trykt i avisene hvor det sies at lederskapet i det regjerende sosialistpartiet, inkludert statsministeren Abderrahmane El Youssoufi, deltok i et forfeilet militærkupp mot monarkiet i 1972.

Kuppet ble ifølge rapporten ledet av den daværende mektige forsvarsministeren General Mohammed Oufkir, som benyttet hærens militærfly til å forsøke å skyte ned kongens fly, under en reise fra Frankrike til Marokko. Oufkir skal ha begått selvmord umiddelbart etterpå, men opposisjonen hevder han ble henrettet. Et titall militære offiserer ble henrettet, men ingen sivile ble arrestert i forbindelse med kuppforsøket.

(NTB)