- Pressen burde vist Breiviks video

Utøya-overlevende Bjørn Ihler mener alt må fram under rettssaken.

OVERLEVDE UTØYA: Bjørn Ihler har tatt en pause fra studiene for å følge rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OVERLEVDE UTØYA: Bjørn Ihler har tatt en pause fra studiene for å følge rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - Jeg mener alt som gjelder Breiviks ideologi og politiske syn burde komme fram i lyset så det kan granskes. Pressen burde ha vist Breiviks propagandavideo, sier Utøya-overlevende Bjørn Ihler til Dagbladet utenfor Oslo tingrett i dag.

Ihler overlevde massakren på Utøya 22. juli ved å gjemme seg bak noen steiner på sydsiden av øya. Nå følger han terrorrettssaken i Oslo tingrett.

Kaotisk dag Han påpeker at det er flere som er enige med Breiviks syn, og at propagandavideoen som framkalte terroristens tårer i retten i går ikke er så ekstrem.

- Nettopp derfor det er veldig viktig å vise den, for å vise at det er flere som faktisk støtter opp om dette synet. Så kan vi ha en debatt og bevege seg vekk fra høyreekstremistenes tankesett, sier Ihler.

Han løp fra livestudio til livesudio i går og ble intervjuet av presse fra hele verden.

- Dagen i går var kaotisk på mange måter, sier Ihler, som synes mediene periodevis var litt for pågående i forhold til de overlevende i går.

Tror det blir sterkt Generelt synes han rettssaken i går foregikk på en verdig og god måte.

- Hva var det verste med gårsdagen?

- Det var helt klart å høre nødanropet som ble avspilt. Denne lydloggen tok meg tilbake til de gryusomme hendelsene på Utøya, sier Ihler.

Han tror det kommer til å bli sterkt å høre Breivik i retten i dag.

- Samtidig tror jeg ikke det vil bli like sterkt som å høre den lydloggen i går, sier han.

- Alt må fram Han er ikke enig med de som mener mediene ikke må gi Breivik så mye plass.

- Jeg mener alt må fram. Det er veldig viktig at Breivik får taletid, fordi rettsprinsippet må ivaretas, men også fordi vi må prøve å forstå hans tankesett for å kunne diskutere dette på en bred måte i offentligheten, sier han.

- Det var et politisk budskap som lå til grunn for handlingen, og nettopp derfor er det viktig at dette blir belyst. Dette kan hjelpe til at vi kan bryte inn i ekstreme miljøer og spre nye ideer i disse miljøene.