- Pressen krever blod i Valla-saken

- Rå kampanjejournalistikk, mener PFU-medlem Ingeborg Moræus Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ingeborg Moræus Hanssen (68), som er medlem av Pressens faglige utvalg (PFU), går i dagens Klassekampen ut mot det hun mener er et urimelig mediekjør mot LO-leder Gerd-Liv Valla.

- Kampanjejournalistikken mot Valla skremmer vettet av meg. Jeg kjenner redsel og ubehag, sier den profilerte tidligere Oslo-kinosjefen og Høyre-politikeren til den venstreradikale avisa.

- Mastodont

Hanssen sitter i PFU som såkalt representant for allmennheten, i motsetning til representantene som kommer fra pressen selv.

- Det er en nesten håpløs oppgave å være publikums røst mot den mastodonten pressen er blitt, i et system som er regissert av pressen selv. Derfor føler jeg meg ofte som et gissel, sier hun.

- Jeg har nesten ikke orket å plukke opp avisene fra dørmatta mens Valla-saken har pågått. Dekningen i de dominerende avisene er massiv, rå og ensidig. Det er pisket opp en stemning der det gjelder ikke å gi seg før det flyter blod, sier Hanssen, som understreker at hun ikke prøver å forsvare Valla:

- Det er tydelig at hun har gjort seg fortjent til kritikk, og det må hun tåle. Men denne saken har fått helt urimelige dimensjoner. Som leser føler jeg at jeg blir manipulert av denne gigantiske maskinen som ruller og går, med all sin profesjonalitet og gjennomslagskraft.

- Mange eksempler

SKREMT: - Kampanjejournalistikken mot Gerd-Liv Valla skremmer vettet av meg, sier PFU-medlem Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: JEANETTE LANDFALD
SKREMT: - Kampanjejournalistikken mot Gerd-Liv Valla skremmer vettet av meg, sier PFU-medlem Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Hanssen mener pressens dekning av Valla-saken bare er ett av mange eksempler på «kampanjejournalistikken».

- Jeg vet hva pressens og journalistikkens rolle er. Men jeg savner en vilje til ettertanke i pressen om egen aktivitet, om hvor maktesløs både den lille mann og maktpersoner på Vallas nivå blir når kjøret blir på sitt mest ensidige.

- Kritikkverdig utvalg

Hun er også kritisk til avisenes utvalg av saker.

- Ta eksempelet med Erling Lorentzen, som ble hengt ut i VG fordi han visstnok har et barn på si. Dette vil jeg virkelig ikke vite, jeg vil ha meg frabedt slike saker i avisene, sier Hanssen, som mener avisene må ta menneskelige hensyn.

- Et av problemene med den nærgående personfokuseringen er at vi er så få her i landet. Vi kan ikke stikke oss bort, som vi kunne gjort i New York. Derfor må de som bestemmer i avisene, ikke bare rase videre for å få de mest mulig pikante og salgbare oppslagene, mener Ingeborg Moræus Hanssen.

UTSATT FOR KAMPANJEJOURNALISTIKK?: LO-leder Gerd-Liv Valla.