SLIPPER INN: Over 120 journalister slapp inn på gassanlegget i In Aménas hvor store militærstyrker holdt vakt.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SLIPPER INN: Over 120 journalister slapp inn på gassanlegget i In Aménas hvor store militærstyrker holdt vakt. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Pressen slipper inn på In Aménas

Anlegget er omringet av piggtråder, gjerde og væpnede vakter. Nå slipper pressen inn for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IN AMÉNAS (Dagbladet): Over 100 pressefolk, deriblant Dagbladet, fikk i dag komme inn på gassanlegget i ørkenbyen In Aménas, hvor minst 30 gisler fra åtte land ble drept for to uker siden.

Pressen ble fraktet inn til Statoil-anlegget av algeriske myndigheter, og soldater sto rundt hele området ved ankomst.

Det er kommet få bilder fra anlegget etter gisseldramaet, og dagens omvisning blir det første skikkelige innblikket verden får av hvordan det ser ut der.

DAGBLADETS JOURNALISTER: Tomm W. Christiansen(venstre) og Line Fransson befinner seg på gassanlegget i In Amenas.
DAGBLADETS JOURNALISTER: Tomm W. Christiansen(venstre) og Line Fransson befinner seg på gassanlegget i In Amenas. Vis mer

Anlegget er omringet av gjerde, piggtråder og væpnede soldater.

Nå bor det omtrent 30 personer der. Vannet har lenge vært borte fra anlegget, men det er nå tilbake.

Det er alt fra 1000 til 1500 personer som normalt befinner seg på gassanlegget i In Aménas. 

Statoil skrev kontrakt med anlegget 3. april 2004 og det er tre rørledninger for gass der. Et av anleggene kan allerede begynne å produsere.

Våknet av en alarm
Kamel har bodd på der siden lørdag. Han er sjef for basen der folk bor. Han forteller at de hadde forskjellige type varslingssystem i krisesituasjoner.

- De har flere typer alarmer på anlegget, og jeg hørte at dette var alarmen som betød at vi måtte holde oss på rommet, men gisseltakerne kom inn på rommet og tok oss ut, forteller Kamel til Dagbladet.

En rekke av de som var gisler for to uker siden har jobbet siden lørdag på In Aménas, men i dag har dem fri, for å kunne slappe av.

- Eksplosiver overalt
Sjef i Sonatrach, Benadouda Lofti, var på basen da terrorangrepet inntraff. Han forteller om sin sterke opplevelse fra gisseldramaet.

- Det kom en større gruppe med gisseltakere som beordret meg og omtrent 400 andre personer til en fontene som ligger mitt ute på en åpen plass sentralt på anlegget, sier han.

- Målet var å komme seg til området hvor en del av de andre sjefene befant seg, men så langt kom vi aldri, forteller han til Dagbladet.

Splittet gislene
Deretter ble gislene delt etter hvilket land de kom fra.

- Vi ble delt i to grupper, algeriere på den ene sida og utlendinger på den andre. Det lå mange eksplosiver over alt, alle var livredde og sikre på at vi kom til å dø, forteller han.

SKADER: Pressen besøker Staoil-anlegget i In Amenas. Her er det synlige skader på boligkomplekset.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SKADER: Pressen besøker Staoil-anlegget i In Amenas. Her er det synlige skader på boligkomplekset. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Situasjonen ble mer og mer anspent etter hvert som tida gikk.

- Dagen etter at terroristene angrep var de mye mer aggressiv mot alle. De hadde jo håpet at de skulle komme seg ut i løpet av natta, men så forstod de nok at det ikke var mulig. Rundt halv ti begynte algeriske styrker å angripe dem, forteller han til Dagbladet.

Sørger med familiene
Thomas Snekkevik (35) fra Austrheim, Hans Martinius Bjone (55) fra Brandbu, Alf Vik (43) fra Grimstad og Tore Bech (58) fra Bergen ble funnet døde etter terrorangrepet på gassanlegget.

I går ettermiddag ble bårene deres fraktet til Norge, og det ble avholdt en minnestund på Gardermoen.

HØY SIKKERHET: Rundt gassanlegget i In Amenas i Algerie. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
HØY SIKKERHET: Rundt gassanlegget i In Amenas i Algerie. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Vis mer

- I dag tok jeg og andre representanter i Statoil i mot bårene til de døde. Statoil sørger sammen med familiene, sa konsernsjef Helge Lund.

Statoils landsjef i Algérie, Victor Sneberg (56), er fortsatt savnet.

Minst 67 personer, 37 gisseltakere og 30 gisler fra åtte forskjellige land, skal ha mistet livet i det grufulle angrepet.

SKADER: Pressen besøker Statoil-anlegget i In Amenas. Her er det synlige skader på boligkomplekset.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SKADER: Pressen besøker Statoil-anlegget i In Amenas. Her er det synlige skader på boligkomplekset. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer