MISFORNØYD: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump (69) under den årlige «Ride for freedom»-paraden i Washington D.C. søndag. Foto: AFP PHOTO / Andrew CABALLERO
MISFORNØYD: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump (69) under den årlige «Ride for freedom»-paraden i Washington D.C. søndag. Foto: AFP PHOTO / Andrew CABALLEROVis mer

Presseprofil hintet om mystisk motkandidat. Da klikket det for Trump

Frykter at uavhengig tredjekandidat kan spolere presidentdrømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump har gjort seg kjent for å skyte fra hofta, og viker ikke unna en god krangel.

Eiendomsmagnaten (69) har allerede sikret seg flertallet som trengs for bli republikanernes kandidat i presidentvalget til høsten.

Tidligere i primærvalgkampen lovet Trump at han skulle bli mer «presidentaktig», men fortsatt oppfattes han som en uforutsigbar leder, og er en svært splittende figur på den amerikanske høyresida.

Mange i det republikanske etablissementet har Trump så langt oppe i halsen at de ønsker å stille med en uavhengig motkandidat på konservativ side, en strategi som nærmest vil garantere at Hillary Clinton går seirende ut av presidentvalget.

En av disse er redaktør i det konservative tidsskriftet Weekly Standard, William Kristol, som hele veien har vært en av Trumps skarpeste kritikere.

Søndag tvitret Kristol om at en uavhengig motkandidat er på trappene:

«Bare en oppdatering nå i feriehelgen: Det vil stille en uavhengig kandidat - en imponerende en, med et sterkt lag og en ordentlig sjanse», skrev Kristol.

Det fikk Trump til å tenne på alle pluggene:

- Skamfull taper «Bill Kristol har tatt feil i to år, en skammelig taper. Men hvis ikke Det republikanske partiet kan kontrollere sine egne, er de ikke noe parti. Vær tøffe, Republikanere!»

Fem minutter seinere kom en ny tweet:

«Det republikanske partiet må være smarte og sterke hvis de vil vinne i november. De kan ikke la lettvektere lansere en ødeleggende uavhengig kandidat.»

Fire minutter etter:

«Hvis Bill Kristol virkelig får en «spoiler» til å stille som uavhengig, kan de vinke adjø til høyesterett!»

Gode meningsmålinger De som har trodd at Donald Trump er uvalgbar og at å stille med ham som kandidat ville være en walkover for demokratene, må tro om igjen. De nyeste meningsmålingene viser at han har tatt kraftig innpå og nå ligger likt med demokratenes sannsynlige presidentkandidat, Hillary Clinton.

Kanskje er det nettopp derfor at sabelraslingen fra det republikanske etablissementet treffer en nerve hos Trump akkurat nå: Med en uavhengig motkandidat med konservative støttespillere, blir Trumps presidentdrøm med ett fjernere igjen.

Kristol har ikke villet svare på spørsmål om hvem den «imponerende» kandidaten er.

Et av de heteste navnene som uavhengig kandidat tidligere i vinter, var New Yorks tidligere borgermester Michael Bloomberg.

Den styrtrike mediemogulen sa til Financial Times at han «ser på alle muligheter» når avisa spurte ham om han vurderte å stille. Han sa da at han var oppgitt over nivået på den politiske diskusjonen i valgkampen så langt.

I mars gikk så Bloomberg ut og sa at han ikke kom til å stille som uavhengig kandidat under presidentvalget.