Presser Bondevik

Den norske minekampanjen vil nå sette Bondevik-regjeringen under kraftig press for å få mineavtalen godkjent av Stortinget så raskt som mulig. Kampanjen går dermed til motangrep mot alle som vil at Norge skal forhale ratifikasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker at regjeringen skal ha ferdig sin del av arbeidet til 17. mai neste år. Da vil Stortinget ha tid til å ratifisere avtalen i god tid før representantene tar sommerferie, sier generalsekretær Halle Jørn Hanssen i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

Møtte Williams

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk møtte i går fredsprisvinner Jody Williams.

Det er ikke tvil om hva hun vil: at hvert land som har undertegnet mineavtalen, ratifiserer den så fort som mulig, og at alle land som ikke har undertegnet avtalen, gjør det like fort.

- Regjeringen vil legge fram en proposisjon om ratifiseringen av avtalen til Stortinget i vårsesjonen. Vi tar sikte på å bli blant de 40 første landene som ratifiserer avtalen, sier Bondevik til Dagbladet.
- Er ratifiseringen og saken om de amerikanske minene i Norge uavhengige av hverandre?

- Nei, det er de ikke. Men som sagt er vårt mål å ratifisere avtalen, sier Bondevik.

Utenriksminister Knut Vollebæk ser heller ikke noen grunn til at Norge ikke ratifiserer mineavtalen.

Møter Albright

Han reiser i neste uke til NATO-møte i Brussel, og har allerede bedt om et møte med USAs utenriksminister, Madeleine Albright, for en nærmere drøfting av de amerikanske minene i Norge.
Hvis Norge skal følge mineavtalen, og ikke minst intensjonen bak den, så bør de amerikanske minene ut av Norge ganske raskt. I avtalen heter det at minelagre, både egne og de landet kontrollerer, skal ødelegges «så raskt som mulig». Grensa settes ved fire år etter at avtalen er trådt i kraft.

Det kan bety at Norge, om ratifiseringen av avtalen tar et par år, kan ha amerikanske minelagre i landet i seks år til, selv om Norge allerede i 1995 innførte et ensidig mineforbud.

- Hvis regjeringen nå legger fram proposisjonen sin før 17. mai, ja da har den gjort jobben sin, sier generalsekretær Halle Jørn Hanssen i Norsk Folkehjelp.