Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte

Presser Erna på NATO-mål

Frp mener regjeringen skaper uklarhet om 2-prosentmålet for Forsvaret. Vil nå minst 2 prosent innen 2024.

BYRDEFORDELING: Da statsminister Erna Solberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, kalte han Norge en god kunde og skrøt av det gode forholdet. Men på NATO-toppmøtet i fjor stilte han knallharde krav om at de europeiske allierte innfrir mået om 2 prosent av BNP til forsvar innen 2024. Nå mener Frps stortingsgruppe at Norge må høre på Trump og minst nå dette målet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BYRDEFORDELING: Da statsminister Erna Solberg møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, kalte han Norge en god kunde og skrøt av det gode forholdet. Men på NATO-toppmøtet i fjor stilte han knallharde krav om at de europeiske allierte innfrir mået om 2 prosent av BNP til forsvar innen 2024. Nå mener Frps stortingsgruppe at Norge må høre på Trump og minst nå dette målet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Landsmøtet er bekymret for regjeringens kommunikasjon rundt forpliktelsene om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, slik Norge har forpliktet seg til gjennom Wales-vedtaket i NATO. Landsmøtet mener det er nødvendig å presisere at regjeringen vil realisere dette målet.

Dette er viktig for å vise våre allierte i NATO at Norge tar sine allianseforpliktelser på alvor, heter det i et resolusjonsforslag som ble vedtatt enstemmig av Frps stortingsgruppe i går, og som blir behandlet på Frps landsmøte i helga.

KREVER MER: Frp vil etter alt å dømme på sitt landsmøte vedta at Norge må bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024. Forsvarspolitisk talsmann Per- Willy Amundsen har en enstemmig stortingsgruppe med seg på et resolusjonsforslag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREVER MER: Frp vil etter alt å dømme på sitt landsmøte vedta at Norge må bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar innen 2024. Forsvarspolitisk talsmann Per- Willy Amundsen har en enstemmig stortingsgruppe med seg på et resolusjonsforslag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Per i dag bruker Norge på 1, 54 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Erna: - Beveger oss mot målet

Statsminister Erna Solberg sa før Høyres landsmøte i april at regjeringen ikke ha lovet å nå 2 prosent-målet innen 2024.

- Jeg mener vi må se en helhet i offentlig pengebruk, vi kan ikke sette én sektor foran alt annet. Vi skal også bygge ut veier, togskinner og helsetilbud.

I tillegg står landet i en økonomisk situasjon som krever flere jobber i privat sektor for å klare omstillingen. Da kan vi ikke svekke konkurransekraften ved å bruke for mye penger i offentlig sektor.

Det vi sa i Wales-erklæringen, var at vi skal bevege oss mot det målet, og det gjør vi sa, Solberg til Dagbladet.

Flere fylkeslag krevde skjerping. Høyre-landsmøtet endte med å stå fast ved Wales-beslutningen, «som fastsetter en målsetting om gradvis å øke forsvarsbudsjettene opp mot 2 prosent-målet i løpet av et tiår.» Det var ifølge forsvarspolitisk talsmann Hårek Elvenes nødvendig fordi Jeløya-plattformen ikke nevner 2024.

- Må lytte til USA

Nå vil Frp skjerpe NATO-forpliktelsen, og si at Norge minst må bruke 2 prosent av BNP innen 2024.

- Dette er ingen kritikk av enkeltpersoner, men det er behov for å presisere og tydeliggjøre forpliktelsen, gitt Høyre-landsmøtes vedtak. Vi er mer tydelige enn våre gode venner i Høyre, sier Frps forsvarspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

- Sikkerhet, trygghet og forsvar mot indre og ytre fiender er det viktigste for landets befolkning. Det er fundamentet for statens legitimitet. Og når vår nære allierte, USA, har så klare forventeringer om byrdefordeling innen NATO, må Norge i de kommende budsjettene vise en betydelig opptrapping til forsvaret. Hvis ikke Norge, med den økonomien vi har, klarer det, hvilke andre NATO-land skal da klare det? Det handler om prioritering, sier Amundsen.

Forsinkede helikoptre

Frp mener også at uforutsette hendelser eller ekstrakostnader skal dekkes med friske midler utover det som ligger i langtidsplanen for forsvaret (LTP). Frp viser til at nye helikoptrene til Kystvakten (KV) og Fregattene, NH-90 er svært forsinket, og at driftssituasjonen er svært utfordrende. Kostnadene knyttet til drift og vedlikehold er betydelig høyere enn hva som var forutsatt.

- Landsmøtet mener dette er en situasjon som må avklares og løses snarest. Landsmøtet mener at eventuelle kostnader knyttet til en løsning som sikrer KV og Fregattene tiltrengt helikopterressurs, må finansieres uavhengig av rammene i LTP.

Landsmøtet ser utfordringer knyttet til driftsutgiftene i Forsvaret og vil understreke nødvendigheten av å tilføre nok driftsmidler til at våpenplattformene blir benyttet, og at avdelingen får tilstrekkelig trening og øving. Utfordringene knyttet til bemanning i Brigade Nord og Finnmark må håndteres og løses på en måte som ikke svekker kampkraften, heter det i stortingsgruppas enstemmige vedtak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media