Presser lærerlønna

Lærervikarene som formidles gjennom vikarbyrå får langt dårligere betalt enn andre lærervikarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nyutdannet lærer som melder seg som vikar, risikerer å gå glipp av nesten 60 kroner hver eneste time. For mer erfarne lærere som vikarierer lengre, er forskjellene på over hundre kroner timen. Vikarbyrået Personalhuset formidler lærervikarer for en rekke skoler i Oslo sentrum og på vestkanten. De har tatt over jobben med å skaffe lærere, som skolene har pleid å gjøre selv. Vikarbyrået nekter å opplyse til Dagbladet hvor mye vikarene får betalt.

Etter det Dagbladet erfarer tilbyr de vikarer på barneskolen 120 kroner timen. På ungdomsskoletrinnet er timelønna på 130 kroner, og 140 for vikarer i videregående skole.

Dersom de har jobbet ei uke eller lengre på samme skole, får de også betalt for forberedelser. Det er langt under den lønna vikarene ville fått dersom de hadde meldt seg for tjeneste direkte på skolen, og dersom de skulle fått betalt etter lærertariffen.

Lavere lønn

-  Dette må være et forhold mellom vikar og byrå, men jeg ser problemet. De betaler lavere lønn enn det vi ville betalt, sier rektor Liv Strand ved Uranienborg skole i Oslo. Rektoren forstår at fagforeningene reagerer.

-  Ja. Men vi må benytte de rammene vi har, sier Strand. Skolen har brukt vikarbyrået siden september, og er stort sett fornøyd. Vikarbyrået får 198 kroner timen av skolene for en vikar på barnetrinnet og 216 kroner på ungdomstrinnet. Det betyr at byrået trolig tar mellom om lag 80 kroner timen for selve jobben.

-  Vi er opptatt av at lærerne får den lønna de har krav på. Det undergraver vårt lønnssystem dersom andre går inn og konkurrerer på lavere satser. Jeg har ikke grunnlag for å svartmale vikarbyråene, men vi mistenker dem for ikke å gi god nok lønn, sier hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Oslo, Elisabet Dahle.

220 kroner timen

 FORNØYD VIKAR: Heidi Østvedt. Foto: Bjørn Langsem
FORNØYD VIKAR: Heidi Østvedt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Hun sier at en lærer med fire års lærerutdanning, men uten noen ansiennitet har krav på ei timelønn på 220 kroner etter tariffavtalen i Oslo.

På ungdomstrinnet ligger lønna mellom 245 kroner og 269 kroner. Dersom læreren er vikar i mindre enn tre uker, er lønna 80 prosent av dette, altså fra 176 kroner og oppover. Dersom en nyutdannet lærer tar jobb som vikar gjennom byrået, risikerer han eller hun altså å tape nær 60 kroner timen. For ufaglærte lærere i barneskolen er forskjellene mye mindre. Men ifølge Personalhusets regionleder Bjarne Tellefsen har de fått mange lærerutdannede i vikarstaben.

-  Spare tid og krefter

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke skoler som benytter vikarbyrået. De er glade for å slippe ringerunder grytidlig om morgenen for å skaffe vikarer.

-  Det dreier seg ikke om å spare penger, men om å spare tid og krefter. Vi har vært veldig fornøyd med de vikarene som byrået har skaffet, sier undervisningsinspektør Inger Lisbeth Jørgensen ved Ruseløkka skole.

-  Betyr det at de best kvalifiserte blir valgt bort?

-  Nei, når vi skal ha folk over lengre tid, så er vi opptatt av at lærerne er velkvalifiserte. Hvis det bare er snakk om en dag, eller noen enkelttimer, så er det viktigst at personen har autoritet og kan gå rett inn i klassen. Vi tar ikke de aller dyreste lærerne hvis det bare er snakk om en dag, sier hun.