Presser maksprisen i Oslo

Kommunen vil øke prisen over de rød-grønnes makspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Byrådet i Oslo har foreslått å endre barnehagetakstene neste år. For de aller fleste blir satsen 2830 kroner for ett barn pr. måned.

Det er 80 kroner mer enn hva Stortinget har bestemt som makspris.

- Vi forutsetter at myndighetene godtar at vi øker prisen i takt med lønns- og prisveksten i samfunnet, sier finansbyråd André Støylen til Dagbladet.no.

Om ikke Oslo-byrådet får en slik aksept er kommunen beredt til å holde prisen på 2750 kroner også neste år. Hvor stor denne regningen vil bli for Oslo kommune kan ikke byrådet svare på i dag.

Enda lavere pris

De rød-grønne regjeringskameratene som i disse dager forhandler på Soria Moria har signalisert at de vil innføre trinn 2 i barnehageforliket fra nyttår.

Om det skjer vil maksprisen for en barnehageplass være om lag 1750 kroner i måneden.

Det opprinnelige barnehageforliket forutsatte at det skulle være tilnærmet full behovsdekning før trinn 2 ble iverksatt. Det er det ikke i dag, men likevel har de rød-grønne signalisert at de vil ha en makspris på omtrent 1750 kroner fra nyttår.

- Vi vil selvsagt innføre makspris på 1750 kroner om trinn 2 innføres. Da forventer også å få kompensert våre utgifter fra staten, sier barnehagebyråd Torger Ødegaard i Oslo til Dagbladet.no.

Nye plasser

Oslo-byrådet har satt seg som mål å ha full barnehagedekning neste år, og har satt av 1,2 milliarder investeringskroner til barnehageutbygging de neste fire årene.

Byrådet signaliserer at de ikke vil kutte i denne satsingen, selv om de ikke får dekket de løpende maksprisutgiftene fra staten. Dermed må det kuttes i andre kommunale sektorer.