Presser på for delelinjeavtale

Etter to og et halvt års pause vil Russland igjen forhandle om den omstridte delelinja i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Press for å komme i gang med kommersiell olje- og gassutvinning er sannsynligvis grunnen.

Mandag møter sjefen for juridisk avdeling i UD, ekspedisjonssjef Rolf Einar Fife, sin kollega i Moskva. De setter seg ned for å ta i den varmeste poteten i forholdet mellom Norge og Russland i 30 lange år. På spill står et område som er like stort som en tredel av Norge, og kanskje fullt av olje og gass. I alle fall er det fylt av fisk.

Vilje på begge sider

En forutsetning for å komme i gang med kommersiell utnytting av havbunnen er at en grense er på plass. Derfor er russerne nå klare til å forhandle, mener observatører.

Rolf Einar Fife mener det nå er vilje på begge sider til å komme fram til en løsning.-  Det er enighet om at drøftelsene bygger på en helhetlig tilpasning som skal munne ut i en balansert løsning, sier han.

Verdens største gassfelt, Shtokman, ligger rett øst for det omstridte området, og olje- eller gassfelt her kan knyttes til Shtokmans rørsystem. Det gjør det enda mer interessant økonomisk.

Enighet om 80 %

-  En linje er en forutsetning for å utløse betydelig samarbeid i det som i dag er omstridt område, sier Fife.Før forhandlingene starter mandag er det enighet om 80 prosent av delelinja. Norge har ikke noe dårlig utgangspunkt for forhandlingene, fordi Norge er en energistormakt som kan mobilisere betydelig politisk støtte.