Presser seg altfor hardt?

Kong Harald er altfor pliktoppfyllende. Han er nedlesset i arbeid og tar seg ikke tid til å puste ut mellom slagene. Flere kilder som står ham og Slottet nær, sier til Dagbladet at det er på høy tid at kongen får avlastning, ellers sliter han seg helt ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges fremste kongereporter, Kjell Arne Totland i Se og Hør, sier det slik:

- Kong Harald bør få mer avlastning. Ingen er tjent med at kongen vår sliter seg ut, sier Totland. I gårsdagens Se og Hør skriver Totland om kongens tette program og den økende mengden henvendelser fra folk flest som spør om kongens helsetilstand.

- Etter hver opptreden på tv, blir jeg og Se og Hørs redaksjon oppringt av folk som er oppriktig bekymret over kongens helsetilstand. Jeg vet at også andre ukeblad- og avis-redaksjoner opplever det samme, sier Totland til Dagbladet.

- Gi ham ferie

Dagbladet har snakket med flere kilder som står kongen og Slottet nær. De peker alle på kong Haralds tette arbeidsprogram.

- Han er mer opptatt enn den travleste direktør. Så godt som hver eneste dag utfører han sine kongelige plikter. Han tar seg ikke tid til ferie engang. Den beste gaven det norske folk kunne gi landets konge, var å sende ham på én måneds ferie, sier en av kildene til Dagbladet.

Det er også kjent at kong Harald takket nei til å delta i en regatta i Florida. Begrunnelsen var at han ikke hadde tid til å være borte fra landet så lenge. På denne måten får han ikke hvile ut mellom slagene, og det er bekymringsfullt, ifølge en annen.

- Kongen er helt rå. Han stiller opp overalt. Han er veldig opptatt av at han ikke skal skuffe folk. Derfor er han i virksomhet både seint og tidlig, både hverdag og helg, sier en tredje kilde.

Det er grenser for hvor langt en mann på 62 år kan strekke seg uten at han sliter seg ut. Dette gjelder like mye for monarker som for alle oss andre, blir det sagt.

Arbeidsfordeling

Kongereporter Kjell Arne Totlands råd til Slottet er at de ansatte overtar en større del av det administrative arbeidet. Kongen og dronningen har fordelt pliktene slik at dronning Sonja tar seg mye av arbeidsoppgavene på Slottet, mens kong Harald representerer mest utad.

- Etter mitt skjønn kan ansatte ved Slottet ta en større del av det administrative arbeidet, slik at dronning Sonja kan avlaste og støtte monarken i større grad enn hun gjør i dag. Sammen er de to et utmerket team, og med all den hjelp av profesjonelle folk en har ved Slottet, bør dronningen kunne overlate mye mer til andre for å støtte sin mann i hans oppgaver. Dronningen er på mange måter mer sosial i sitt møte med folket, og det er alltid tydelig at kongen liker å ha henne ved sin side. Dessuten synes jeg at den yngre garde i langt større grad burde tre støttende til. Jeg har full forståelse for at kronprinsen er opptatt med sine studier, og prinsessen med sin ridesport, men de burde kanskje også kunne avlaste sin far mer enn de gjør i dag, sier Totland.

Groggy

Overfor bladet Se og Hør bekrefter kabinettssekretær Magne Hagen at kong Harald har vært plaget av en kraftig forkjølelse den siste tida, og at dette kan være grunnen til at han ikke har vært helt på topp.

Hagen avviser imidlertid at noe mer alvorlig skulle feile vår monark. I 1995 slet kongen med et magesår på grunn av høyt arbeidspress. Men kongen var ikke borte fra jobben en eneste dag.

At mange i dag stiller spørsmål ved kongens helse kan bero på en nær mislykket plastisk operasjon i desember 1998, antyder Magne Hagen.

- En av grunnene tror jeg er dette kinnet hans som på bilde og på fjernsyn ser mye mer dramatisk ut enn det gjør i virkeligheten, sier Hagen til Se og Hør.

At kongen likevel ikke har tatt en ny operasjon for å fjerne arret, skyldes hans totale mangel på forfengelighet.

TRØTT OG SLITEN: - Den beste gaven det norske folk kunne gi landets konge, var å sende ham på en måneds ferie, sier en av kildene som står Kong Harald nær.