Presses av sine egne partifeller

Jens Stoltenberg vil delprivatisere Statoil i turbofart, men kan bli presset av sine egne til å utsette saken. Stadig flere i Ap krever at privatisering av arvesølvet skal avgjøres av landsmøtet i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv regjeringsmedlem Karita Bekkemellem Orheim sier nå at hun er åpen for å gi partiorganisasjonen mer tid.

- Jeg mener partiet har et klart vedtak om delprivatisering som står på egne bein. Men hvis det kommer veldig sterke krav ute i partiet om mer tid, er jeg åpen for en ny runde om det. Dette er en meget vanskelig sak. Det er viktig at hele partiet føler eierforhold til den beslutningen som tas, sier Karita Bekkemellem Orheim, som sitter i Ap's sentralstyre.

Striden om skjebnen til Statoil og SDØE (Statens Direkte Økonomiske Engasjement) og tempoet i saken går helt inn i regjeringen. Flere medlemmer i sentralstyret vil mandag be regjeringen utsette saken til landsmøtet.

Bråk

Mange gjør Statoil-saken til en test på Jens Stoltenbergs politiske karakter. En svært sentral Ap-kilde sier til Dagbladet:

- Dette er den store lakmustesten. Dersom Jens Stoltenberg og den øvrige partiledelsen neglisjerer alle protestene og lar sentralstyret avgjøre saken mandag, blir det bråk. Mange fryktet at Jens Stoltenberg ville føre partiet mot høyre. Dersom han får presset gjennom sin privatiseringsvennlige holdning, vil svært mange oppleve det som en bekreftelse på at han dreier partiet mot høyre.

En annen kilde sier at Jens Stoltenberg må passe seg. Dersom han kjører for hardt, og ikke lytter til grasrotas protester, vil han skade partiet.

Men kritikken rammer også partileder Thorbjørn Jagland hardt.

- Kritikkverdig

Dagbladet har snakket med en lang rekke sentrale partimedlemmer om striden som raser i Ap. Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Britt Hildeng sier rett ut at Ap-ledelsen har håndtert Statoil-saken kritikkverdig.

Hun peker på at forslaget om å delprivatisere Statoil var altfor dårlig behandlet i partiet før saken kom opp på Ap's landsstyremøte i februar, for øvrig dagen etter at Thorbjørn Jagland abdiserte som statsministerkandidat.

- For første gang i løpet av de ti åra jeg har sittet i Ap's landsstyre, ble det ikke nedsatt en redaksjonskomité. Det er oppsiktsvekkende med tanke på at vi behandlet Statoil-saken, en for Ap svært viktig og prinsipiell sak, sier Hildeng, som har vært ansett som en av Jaglands sterkeste støttespillere.

Andre Dagbladet har snakket med, mener Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland la en bevisst strategi for å få avgjort spørsmålet om delprivatisering før partiets landsmøte til høsten.

Oslo mot Jens

En framstående Ap-kilde minner om at Oslo-politikeren Jens Stoltenberg har et nesten enstemmig Oslo Ap mot seg i denne saken. Ap-leder Thorbjørn Jagland møter sterk motstand i sitt hjemfylke Buskerud. Nestleder Hill-Marta Solberg fra Nordland er i samme situasjon. Også partisekretær Solveig Torsvik fra Akershus bør orientere seg i sitt eget nærområde. Forleden besluttet Akershus Ap at Statoil-saken bør få den avsluttende behandlingen på landsmøtet i november, ikke på et sentralstyremøte før sommerferien.

Lederen i Akershus Ap, stortingsrepresentant Kjell Engebretsen, sier han innser at han var for rask når han i landsstyret i februar støttet delprivatiseringen.

- Jeg hadde nok ikke bedømt medlemmenes holdning godt nok. Privatisering av Statoil er en følsom sak i Ap. Mange føler at man vil ha en mer dyptgripende debatt. Partiorganisasjonen trenger mer tid, sier Engebretsen. Det samme sier sentralstyremedlem og Hedmark-representant Grethe Fossum.

- I realiteten vil ikke Stortinget kunne behandle saken før i oktober, en måned før landsmøtet. Når det er så stor splittelse i partiet, er det verken nødvendig eller ønskelig å behandle denne saken nå.

<B>I MOTVIND:</B> Jens Stoltenberg høster storm for hastverket i Statoil-saken.