PRESSET ØKER: Demokratiske representanter i Kongressen krever at Marina Gross (t.v) forklarer seg om hva som ble sagt under mandagens møte. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
PRESSET ØKER: Demokratiske representanter i Kongressen krever at Marina Gross (t.v) forklarer seg om hva som ble sagt under mandagens møte. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB ScanpixVis mer

Presses etter toppmøtet: - Marerittsituasjon

Hva ble egentlig sagt under mandagens møte mellom Donald Trump og Vladimir Putin?

Alle vet hva som ble sagt på pressekonferansen etter at Donald Trump møtte Vladimir Putin tidligere denne uka, men ingen vet nøyaktig hva som ble sagt under selve møtet - bortsett fra fire personer.

Til stede under møtet i presidentpalasset i Helsinki var presidentene og deres tolker, altså fire personer totalt. I etterkant av det to timer lange møtet har offentligheten fått få konkrete opplysninger om innholdet.

Positiv Trump

Torsdag uttalte Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, at «muntlige avtaler av stor viktighet» ble inngått mellom de to presidentene, blant annet forlengelse av viktige, tosidige nedrustningsavtaler som New START og INF.

Hun sa også at president Putin la fram «konkrete interessante forslag» om hvordan USA og Russland kunne samarbeide i Syria, ifølge The Washington Post.

På Twitter har Trump hevdet at Putin-møtet over lengre sikt kan vise seg å være «enda mer vellykket enn Nato-toppmøtet».

Han ramset også opp flere problemområder som ble diskutert under møtet, blant annet cyberangrep, handel, Ukraina, konflikten i Midtøsten, Nord-Korea, kampen mot terror, sikkerhet for Israel og utbredelsen av atomvåpen.

Sjefen for de amerikanske styrkene i Midtøsten, general Joseph Votel, har derimot ikke fått noen ny instruksjoner om samarbeid med Russland i Syria etter toppmøtet. Det opplyste han om under en pressekonferanse i Pentagon.

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Full forvirring

Forvirringen har fått demokratiske representanter i Kongressen til å kreve at Trumps tolk under møtet, Marina Gross, skal forklare seg om hva som ble sagt.

- Vi vil at tolken skal forklare seg for Senatets utenrikskomité. Vi vil ha innsyn i notatene, sier senator Bob Menendez, demokratenes gruppeleder i komiteen.

Notatene hennes er sannsynligvis ubrukelige, ifølge erfarne regjeringstolker. De er nemlig skrevet med hennes personlige stenografi, som trolig vil være uleselig for andre.

Gross har tidligere vært tolk for både Laura Bush og tidligere utenriksminister Rex Tillerson. Nå raser kolleger mot kravet om at hun skal forklare seg om hva som ble sagt under møtet. Ifølge The New York Times, vil en slik forklaring i så fall være et lovbrudd, og det er bare Trump som kan frigjøre henne fra taushetsplikten.

- Dette er en marerittsituasjon for henne, sier Stephanie van Reigersberg. Hun har vært sjef for avdelingen for regjeringstolker i 18 år.

- Det er en veldig vanskelig situasjon å være i. Både fordi hun blir spurt om å avsløre informasjon fra et konfidensielt møte, og fordi det oppstår hukommelsesutfordringer.

Vil ha nytt møte

Under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag, uttalte pressesjef Sarah Sanders at de ønsker å invitere Putin til Washington til høsten. Og at det er den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, John Bolton, som har fått i oppdrag å formelt invitere ham.

- Kan du gjenta det? spurte USAs etterretningssjef, Dan Coats, da NBC News brakte ham nyheten om et nytt møte.

- Ok! Det blir spesielt, fulgte han opp.

Kritisk

Han har heller ikke fått noen gjennomgang av hva som ble sagt under møtet mellom Putin og Trump, og reagerer på hvordan det ble gjennomført.

- Det er presidenten som styrer dette. Men hadde han spurt meg, ville jeg ha foreslått et litt annet opplegg. Det er alltid en fare for at Putin tar opp slikt på bånd, sier Coats til The New York Times.

Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet, er kritisk til et nytt møte mellom presidentene før det er blitt klargjort hva som ble sagt under forrige møte.

- Inntil vi vet hva som skjedde på deres to timer lange møte i Helsinki, bør ikke presidenten møte Putin på tomannshånd. Verken i USA, Russland eller noen andre steder, mener han.