Presses hardt av Røkke

Tross kraftig press fra Røkke-leiren krever småaksjonær Hans-Petter Kverneland offentlig gransking av Kværner. For bare få måneder siden mente Røkke gransking var nødvendig - nå har han snudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 19. mars må Røkkes menn forklare for retten hvorfor de ikke lenger ønsker gransking.

Røkke-mannen, advokat og Kværner-styremedlem Anders Eckhoff, har forsøkt å få småaksjonær Kverneland og selskapet Invitt AS til å trekke begjæringen om gransking - uten hell. Dermed møter representanter fra Kværner og Invitt AS i skifteretten i Asker og Bærum for å forfekte sitt syn.

Hans-Petter Kverneland rister på hodet og synes Røkke og saken har tatt en underlig og uforståelig vending. Men Kværners lille aksjonær akter å stå løpet ut.

- Det er gjort forsøk på å få meg til å ombestemme meg, og det er jo greit. Jeg har prøvd å få dem til å forandre mening, sier Kverneland. Han og Invitt AS har totalt 12000 aksjer etter emisjonen i Kværner.

Røkke begynte

I høst gikk Røkke høylytt ut og krevde rettslig gransking av den tidligere Kværner-ledelsen og giganttapene i åra 1998- 2001. Dagen før ekstraordinær generalforsamling 2. november sa en oppbrakt Røkke til Dagbladet: - Styre og ledelse har brakt Kværner ut i et alvorlig uføre. Nå er det viktig at Kværner igjen får tillit i markedet. Derfor må all relevant informasjon om hva som har skjedd, på bordet. Dette er den eneste måten Kværner igjen kan bli et troverdig selskap på.

Røkke la til: - Vi vil ikke spekulere over konsekvenser før granskingsrapporten foreligger. Nå har han ombestemt seg.

«Etter Kværner ASAs syn er det for tidlig å iverksette en generell offentlig gransking før det er holdepunkter for å påpeke kritikkverdige forhold», skriver Kværners advokat Stephen Knudtzon i firmaet Thommessen Kreftig Greve Lund AS i et prosesskrift til Asker og Bærum tingrett.

En prinsippsak

- Jeg angrer ikke på at jeg satte i gang denne ballen. For meg er det en rein prinsippsak. Vi hørte jo alle Kjell Inge Røkkes utfall mot den tidligere Kværner-ledelsen, sier Kverneland.

Invitt AS gikk til skifteretten etter at forslaget fra Røkke-leiren om gransking av Kværner fikk mer enn ti prosents oppslutning på Kværners ekstraordinære generalforsamling i fjor høst.

- Med dette kan enhver aksjonær gå til skifteretten. Så får vi se om noen kommer der før oss, sa daværende informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime.

STÅR LØPET UT: Hans-Petter Kverneland og hans selskap Invitt AS vil ikke trekke begjæringen om Kværner-gransking. - Av prinsipp, fastslår småaksjonæren.