Presses inn i vitneboksen

Ledende republikanere presser nå på for at alle fakta må på bordet om beredskapen før terroren rammet USA 11. september 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Bak presset ligger erkjennelsen av at president Bush ikke har råd til å la det herske tvil om at han tok terrortruslene alvorlig nok.

- La henne få snakke, sa Richard Perle på amerikansk TV i går kveld. Sentrale republikanere oppfordrer nå presidenten til å la den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Condoleezza Rice få vitne offentlig for kommisjonen som etterforsker angrepet mot World Trade Center.

Formell hindring

For hver dag som går, øker inntrykket av at Bush og Rice har noe å skjule fra månedene før terrorangrepet. Dette er svært alvorlig, fordi nettopp styrke og bestemthet mot terror er selve bærebjelken i presidenten valgkamp.

Grunnen til at Rice har avvist å vitne offentlig er at hun av politisk sedvane verken må eller bør vitne.

Hun er en del av presidentens egen stab og er derfor ikke personlig ansvarlig overfor Kongressen. Dermed skal hun heller ikke vitne under ed for den folkevalgte forsamlingen.

Begrunnelsen blir mer og mer politisk belastende for Det hvite hus og fyrer opp under den tidligere terrorrådgiveren Richard A. Clarks påstand om presidentens unnfallenhet overfor terrortrusselen fra al-Qaida. Presidenten mente terrortrusselen var viktig, men ikke påtrengende, og det hastet ikke, skriver Clark i sin bok «Against All Enemies». Clark har bedt om at all e-post mellom ham og Condoleezza Rice fra før World Trade Center blir offentliggjort.

- Dette vil vise at det ble kastet bort mange måneder der ting kunne ha vært gjort, sa Clarke søndag.

Han hevder at Bush og Rice var altfor fokusert på Irak og ikke nok bekymret for al-Qaida.

Prinsipp

- Intet ville være bedre enn om jeg fikk vitne for kommisjonen, jeg har ingenting å skjule. Men det er et viktig politisk prinsipp som står i veien, sa Condoleezza Rice på TV-programmet «60 Minutes» søndag kveld. Der måtte hun imidlertid innrømme at presidenten allerede 12. september var opptatt av Iraks rolle. Dette har tidligere vært avvist.

Rice og hennes medarbeidere har forsøkt å finne et kompromiss som innebærer at hun treffer de etterlatte etter terrortragedien og at opptak av hennes tidligere private vitnemål blir offentliggjort. Det siste er imidlertid vanskelig av sikkerhetsgrunner.

Lederen for etterforskningskommisjonen, republikaneren Thomas Kean, mener Det hvite hus burde lempe på formelle hindringer og la Rice vitne for kommisjonen.

- Å komme til bunns i denne tragedien er så viktig at det setter til side regler og sedvane, sier Kean til Fox News.

PRESSET: Sikkerhetsrådgiveren til president Bush, Condoleezza Rice vil ikke vitne. Men partifeller presser på.