Presses nedover på Ap-lista

Kamzy Gunaratnam ligger an til å få 7. plass på Oslo Aps stortingsliste. Nominasjonskomiteen har sitt siste møte i kveld.

SENTRAL: Varaordfører Kamzy Gunaratnam er sentral i nominasjonskomiteens puslespill for å sette sammen ei stortingsliste for Oslo Arbeiderparti. Foto: Terje Pedersen / NTB
SENTRAL: Varaordfører Kamzy Gunaratnam er sentral i nominasjonskomiteens puslespill for å sette sammen ei stortingsliste for Oslo Arbeiderparti. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom Gunaratnam takker ja til å stå som nummer sju på Oslo-lista, vil komiteen kunne legge fram en enstemmig innstilling for nominasjonsmøtet 1. desember. Dersom hun takker nei, og går for en sikker posisjon, ligger det an til kampvotering om 2.-plassen mot Zaineb Al-Samarai (33) på selve nominasjonsmøtet neste tirsdag.

KAMP: Zaineb Al-Samarai kan ende i kampvotering om sikker stortingsplass på nominasjonsmøtet i Oslo Ap neste tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMP: Zaineb Al-Samarai kan ende i kampvotering om sikker stortingsplass på nominasjonsmøtet i Oslo Ap neste tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Flere lokallag har bedt nominasjonskomiteen om å bestrebe seg på en enstemmig innstilling.

Reaksjoner på Kamzy-innlegg

I et innlegg på Facebook for fem dager siden skrev Kamzy Gunaratnam: «Du skal aldri glemme hvor du kommer fra. Blokkene i Groruddalen er sånn sett ikke bare et sted jeg vokste opp. For meg er de politiske kompassnåler. Derfor velger jeg å tolke innspillene fra lokallagene som at Groruddalen er og alltid har vært viktig for Arbeiderpartiet. Derfor stiller jeg meg til disposisjon for 2.-plassen på stortingslista, såframt partiet og dets mange hardtarbeidende tillitsvalgte finner meg verdig.»

HOLD UT: Tidligere Ap-leder, Thorbjørn Jagland, gir noen råd til Jonas Gahr Støre. Vis mer

Dagbladet er kjent med at Gunaratnams innlegg har vakt sterke reaksjoner i Oslo Arbeiderparti, fordi det oppfattes som ugreit at hun blander seg inn i en nominasjonsprosess, som er vanskelig nok fra før.

Ga bort plassen

I nominasjonskomiteens første forslag 1. november tronet Jonas Gahr Støre (60) øverst foran Zaineb Al-Samarai (33). Frode Jacobsen (52) sto som nummer tre. Flertallet i komiteen gikk inn for Trine Lise Sundnes (50) som nummer fire, mens mindretallet foreslo Kamzy Gunaratnam (32).

STORTINGET NESTE: Trine Lise Sundnes, tidligere leder i Handel og Kontor, innstilles trolig til sikker stortingsplass for Oslo Ap. Foto: Gorm Kallestad / NTB
STORTINGET NESTE: Trine Lise Sundnes, tidligere leder i Handel og Kontor, innstilles trolig til sikker stortingsplass for Oslo Ap. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Siri Gåsemyr Staalesen (47), som ble innvalgt på Stortinget i 2017, var plassert på den utsatte femteplassen etter at Espen Barth Eide (56) ikke aksepterte tilbudet om å være nummer fem på lista.

Etter at leder av Oslo Ap, Frode Jacobsen, varslet at han ville ta til takke med 5.-plassen slik at Espen Barth Eide kunne sikres 3.-plassen, var mannekampen om de sikre plassene over. Arbeiderpartiet har vedtak om annenhver kvinne og mann på de øverste plassene på stortingslista.

Kvinnekamp

Men det er flere kvinnelige kandidater enn sikre plasser på Oslo-lista. Den nye runden viser stor støtte til Sundnes på sikker plass, og komiteen skal nå være enstemmig om å plassere henne som nummer fire.

Dermed står nå trolig kampen om 6. og 7. plass mellom Siri Gåsemyr Staalesen og Kamzy Gunaratnam. Ved et godt valgresultat og ved et regjeringsskifte vil begge plassene kunne gi stortingsrepresentasjon.

Et moment som komiteen legger vekt på, er at både Staalesen og Al-Samarai har stått på lista i bare en periode, den første som stortingsrepresentant, den andre som første vara, og at det vil være feil å vrake dem fra sikre plasser etter bare en periode. Etter det Dagbladet forstår, vil de som støtter Staalesens kandidatur, støtte at Al-Samarai får 2.-plassen på lista.

Vondt blod

Dersom Kamzy Gunaratnam velger å kjempe om 2.-plassen på lista, tør ingen å spå utfallet. Men en kampvotering kan skape vondt blod og strid i Oslo-partiet. Dersom hun takker ja til 7. plass, vil komiteen kunne levere en enstemmig innstilling, blir Dagbladet fortalt.

Men Gunaratnam står støtt i deler av Oslo-partiet, særlig i AUF, og det er ikke gitt at striden er over før etter at nominasjonsmøtet 1. desember er avsluttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer