Presses til å støtte Romney

Motvillig slutter republikanere opp om Mitt Romney i presidentkampen. Før valgene Supertirsdag framstår han mer som uunngåelig enn som en drømmekandidat.

SUPERTIRSDAG:  437 landsmøtedelegater står i dag, Supertirsdag, på spill i presidentnominasjonen. Mye tyder på at Mitt Romnney vinner fram selv om store deler av partiet ikke vil ha ham. Foto: Scanpix
SUPERTIRSDAG: 437 landsmøtedelegater står i dag, Supertirsdag, på spill i presidentnominasjonen. Mye tyder på at Mitt Romnney vinner fram selv om store deler av partiet ikke vil ha ham. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Stemmegivingen er nå i gang i presidentnominasjonen i USA. 437 republikanske landsmøtedelegater i ti delstater står i dag, Supertirsdag, på spill. Stadig mer tyder på at Romney vinner fram selv om store deler av partiet ikke vil ha ham.

Styrtrike Romney kritiseres for å være for stiv, for ikke å være en ekte konservativ og for å mangle sosiale antenner. Det snakkes stadig høyere om krise i partiet.

Stadig flere framtredende republikaneren støtter opp om Romney, men ifølge New York Times kommer støtten fra flere etter hardt press fra Romney og fordi mange er opptatt av å stå på vinnerlaget i presidentvalgkampen.

I GANG: Stemmegivningen er i gang i USA. Her avgir Mary Kay Lacke sin stemme under presidentnominasjonen i Ohio. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/Scanpix
I GANG: Stemmegivningen er i gang i USA. Her avgir Mary Kay Lacke sin stemme under presidentnominasjonen i Ohio. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg vet det er vanskelig for mange, men en oppfatning om at Romney er vår eneste sjanse til å slå Obama, begynner å bre seg, sier tidligere Ohio-senator og Romney-støttespiller, George V. Voinovich, til avisa.

Tett race Ohio med sine 66 delegater er delstaten det er knyttet størst spenning til. Det ligger an til et jevnt løp mellom Romney og den svært konservative tidligere senatoren fra Pennsylvania, Rick Santorum. Ohio er viktig i presidentvalget, så en republikansk kandidat bør være populær her. Dersom Romney vinner, vil det være hans andre seier i en stor stat i industriregionen kalt Rustbeltet. Dersom Santorum vinner, vil det gi ham viktig momentum til å fortsette.

Alle målinger tyder på at den tidligere speakeren i Representantenes hus, Newt Gingrich, vil vinne stort i hjemstaten Georgia. Her står 76 delegater på spill. En Gingrich-seier kan likevel være en fordel for Romney fordi det betyr at Gingrich fortsetter. Dermed vil Santorum og Gingrich fortsette å kjempe om de samme konservative velgergruppene.

Nord og sør På målingene ligger Romney like bak Santorum i Tennessee, som har 58 delegater. For den tidligere guvernøren fra nordstaten Massachusetts er det nesten like viktig å vinne en tradisjonell sørstat, som å vinne Ohio.

Verken Santorum eller Gingrich klarte å komme seg på stemmeseddelen i Virginia. Dermed kjemper Romney bare mot libertarianeren Ron Paul om Virginias 49 delegater og vil trolig gjøre rent bord.

Santorum ligger an til å vinne Oklahoma, som har 43 delegater, mens Romney trolig vinner hjemstaten Massachusetts og nabostaten Vermont som har henholdsvis 41 og 17 delegater. Mormoneren vinner trolig også Idaho, som har 32 delegater og en stor mormonsk befolkning.

Nord-Dakota, som har 28 delegater, holder valgmøter som er åpne for alle. Her har Ron Paul sin beste vinnersjanser. Han kan også gjøre det bra i Alaska, som har 24 delegater.

STØRSTE UTFORDRER:  Rick Santorum er Romnyes farligste motstander. Det knytter seg stor spenning til Ohio hvor det er dødt løp mellom de to på meningsmålingene. Foto: Jim Young/Reuters/Scanpix
STØRSTE UTFORDRER: Rick Santorum er Romnyes farligste motstander. Det knytter seg stor spenning til Ohio hvor det er dødt løp mellom de to på meningsmålingene. Foto: Jim Young/Reuters/Scanpix Vis mer