KrF står overfor et veivalg.
Det hevder flere uavhengige kilder i og rundt partiet overfor Dagbladet.
Partiet kjemper for sin eksistensberettigelse, og har ligget under sperregrensa helt siden det opprivende retningsvalget i 2018, viser snittmålingene.
I høst er det valg, men det mangler fortsatt en valgkampgeneral.
Kjernen i uenigheten som flere forteller om, er denne: Skal KrF gå bredere ut med fanesaker og nå nye velgergrupper, eller forskanse seg blant velgerne partiet i dag har størst appell hos?

Tar selvkritikk
To retninger
Noen vil endre partiet radikalt og finne nye velgergrupper.
Enkelte kikker tidvis på Sverige, og framgangen til søsterpartiet Kristdemokraterna (KD). Ledet av karismatiske Ebba Busch har KD snakket høyt om kriminalitet, innvandring og helse, men mindre om abort og typiske «kristensaker». Andre snakker om å finne unge velgere som ikke pr. i dag stemmer KrF.
Denne strategien møtes med et skuldertrekk fra en annen gruppe i partiet, etter det Dagbladet er kjent med: De som mener at å breie ut partiet er en desperat strategi.
Flere forteller Dagbladet at KrF bør basere seg på de velgergruppene partiet allerede har i dag, og heller befeste sin situasjon blant kristenfolket og andre verdimessig konservative velgergrupper.

Vil kutte egen ferie: Nedstemt
Diskusjon om dokument
Selv om kilder peker på at det ikke finnes ett grunnfjell med like meninger og verdier, har dette rot i et dokument som har vært mye diskutert i partiet:
En kartlegging viste at mange velger KrF fordi de søker et verdifellesskap, heller enn å lokkes av enkelte fanesaker. Denne kartleggingen dyttes fram blant dem som ikke ønsker å endre KrFs kurs merkverdig.
Dette grunnfjellet har abort- og menneskeverdssaken som sentral sak. Samtidig handler det om å markere seg på tradisjonelle kristne spørsmål og troens plass i samfunnet, samt kjønnsspørsmål.
Mannefall
Dette retningsvalget må landes før partiet kan begynne kampen mot sperregrensa, påpeker flere tett på prosessen.
KrF ansatte ny pressesjef torsdag, men både denne stillingen og generalsekretærjobben har stått tomme siden i fjor høst - noe som er meget uvanlig i rikspolitikken.
I tillegg mangler det en assisterende generalsekretær. De fleste som sluttet sentralt i partiapparatet i fjor, har pekt på timing og sagt at tida var inne for nye utfordringer. Å stable sammen et nytt mannskap handler også om å finne den riktige kombinasjonen, fortelles det.

- Vedum har låst seg inne
Savner tydelig Bollestad
Partileder Olaug Bollestad har markert seg som pragmatisk på abortfeltet og har gått med på å beholde dagens abortlov for å unngå nye innstramninger.
Den tidligere sykepleieren har løftet helsefeltet som fanesak. Samtidig fins det enkelte som savner tydelighet fra lederen, på hvor hun faktisk står.
Nestledervalget ved landsmøtet i vår pekes på som et eksempel på veivalget. Ida Lindtveit Røse kan betegnes som en nestlederkandidat som ønsker å breie partiet ut.
Motkandidaten, Jorunn Gleditsch Lossius har sterkere appell blant de typiske kjernevelgerne til partiet, og er kjent som en forkjemper for å stramme inn abortlovgivningen.

Etter NRK-reality: - Rystet
Haster
Andre sier at motsetningen mellom disse to ikke er så stor som mange vil ha det til.
KrF beskrives som ubetydelige av flere stortingskilder i andre borgerlige partier.
Det haster med å finne en løsning og denne gangen lande et veivalg som hele partiet kan stille seg bak.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!