Pressestøtten kuttes med 35 millioner

Stortinget vil etter det NTB erfarer ikke gi noen retningslinjer for hvordan kuttet i pressestøtten på 35 millioner kroner skal foretas, men overlater dette til Kulturdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er dermed uvisst om kuttet vil bli fordelt jevnt på samtlige aviser som får pressestøtte, eller om noen aviser skal skjermes på bekostning av andre. Kulturdepartementet får oppgaven med å gå gjennom pressestøtten og se hvordan budsjettkuttet kan gjennomføres med minst mulig skadevirkninger.

Kulturkomiteen arbeidet med sin budsjettinnstilling tirsdag kveld. Budsjettavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet og sentrumspartiene binder de fem partiene til å redusere pressestøtten med 35 millioner kroner. Mindretallet, Arbeiderpartiet og SV, vil opprettholde pressestøtten, og heller redusere bevilgningen til feiringen av tusenårsskiftet med 35 millioner kroner.

Kulturdepartmentet må blant annet vurdere om det skal skjerme riksdekkende, meningsbærende aviser som Vårt Land og Nationen, som ligger an til å miste henholdsvis 3,5 og 2,5 millioner kroner. Blir slike aviser skjermet, vil kuttene gå hardere ut over nummer to-avisene, som i hovedsak tilhører A-pressen.

Statskonsult har tidligere foreslått at aviser med opplag mellom 4.000 og 6.000 skal miste pressestøtten. Følger regjeringen dette rådet, vil lokalaviser i distriktene rammes hardest.

(NTB)