Presset av utfordrerne: - Det vet du ikke noe om

Ti demokrater stilte til debatt natt til onsdag. Favorittene Elizabeth Warren og Bernie Sanders ble tidvis presset av utfordrerne.

I DEBATT: Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
I DEBATT: Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFPVis mer

I 2020 er det presidentvalg i USA, fire år etter at Donald Trump fikk embetet. Natt til onsdag stilte Demokratenes presidentkandidater til debatt i Detroit, Michigan - blant andre favoritter som Bernie Sanders og Elizabeth Warren.

Primærvalgene foregår for øvrig i første halvår neste år. Vinneren blir Donald Trumps motkandidat i valget.

Elizabeth Warren (70) er som nevnt blant favorittene - bare slått av Joe Biden på meningsmålingen. Han stiller i en debatt natt til torsdag.

- Jeg vet hvordan jeg skal kjempe, og jeg vet hvordan jeg skal vinne. Jeg skjønner at det er mye på spill og at folk er redde. Men vi kan ikke velge en kandidat vi ikke tror på bare fordi vi er redde, sier Warren i debatten.

Opphetet

Fellesnevneren for de ti som stilte i debatten, er at de vil ha slutt på Republikanernes - og Trumps - styre. Blant temaene i debatten var USAs helsesystem, klimakrisen og våpenlovene.

Warren og Sanders ble tidvis presset av konkurrentene. Sanders ble spesielt presset på dette med helsehjelp. Han er nemlig en forkjemper for at amerikanere skal få gratis helsehjelp.

- Det er en menneskerett, ikke et privilegium, sier Sanders.

På spørsmål fra programlederen om han kunne garantere fagforeningsmedlemmer at hans forslag til helsedekning er så god som den som finnes nå, svarte Sanders at hans forslag er bedre, skriver NTB. Da skal han ha fått klar beskjed fra Tim Ryan at «det vet han ikke noe om».

- Det vet jeg det, det var jeg som lagde det forbaskede forslaget, raste Sanders tilbake, skriver Washington Post.

- Trump vinner

CNN har tatt for seg hvem de mener er vinnerne og taperne av debatten. Som en av vinnerne nevnes Sanders, mye på grunn av ovennevnte lille ordkrig. CNN mener i tillegg at han var i en helt annen klasse enn Warren.

Warren nevnes sammen med blant annet Pete Buttgieg som en av vinnerne. Her nevnes også Donald Trump:

Det blant annet på grunn av en lengre diskusjon om å fjerne all privat forsikring. I tillegg skal Warren ha vært svært åpen for å avkriminalisere all innvandring.

- Musikk i Trumps ører, skriver CNN.

Tim Ryan, John Delaney, Steve Bullock, Pete Buttigieg, John Hickenlooper, Amy Klobuchar og Beto O'Rourke deltok også i debatten.