Presset barnevern

Barneombudet får stadig meldinger om alvorlig psykisk syke ungdommer som avvises av psykiatrien og plasseres i barnevernet. Resultatet er stridigheter og kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor har Barneombudet nedsatt en ekspertgruppe som skal kartlegge problemet, og avgi en plan til sentrale myndigheter med forslag til flere plasser i ungdomspsykiatrien.

- Barnevernet tilbyr omsorg og ikke behandling, mens psykiske lidelser krever behandling, sier Anna Brita Normann, nestleder hos Barneombudet.
Mange med tunge psykiske problemer havner likevel i omsorgsinstitusjoner. Det er et omfattende og alment problem.

- Praksisen er lovlig, men det er for galt at ungdommen ikke får psykiatrisk hjelp. I stedet binder de opp store ressurser og sørger for at barnevernsbarna ikke får den hjelpen de trenger.

Barneombudets nestleder møtte denne uka 17-åringen fra Brusettkollen. Nils Arne Berger i Landsforeningens for barnevernsbarn krevde at hun får oppfylt ønsket om å flytte.

Barneombudet synes saken er så alvorlig at man nå ber barnevernet i Bærum om en forklaring.

- Hennes versjon bekymrer oss, og vi ber om forklaring på to problemer: At barnevernskontoret angivelig ikke gir henne nødvendig hjelp og omsorg, og at hennes innsigelser mot institusjonen hun bor på ikke blir tatt på alvor, sier Normann.