Presset Bush

George W. Bush sliter med å få gjennom sin Irak-pakke. Samtidig er de amerikanske militære styrkene i Irak fortsatt hardt presset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er duket for en hard og bitter debatt om bevilgningene til Irak, men Senatet vil trolig vedta å bevilge 87 milliarder dollar, slik Bush har bedt om. Men finansieringen må skje med låneopptak, og demokratene vil bare motvillig gå inn for bevilgningene, mest av hensyn til soldatene som er stasjonert i Irak.

Demokratene i Senatet raser fortsatt mot Bush og hans støttespillere, som de mener har ført det amerikanske folk bak lyset. Senator John F. Kerry, som kjemper om å bli demokratisk presidentkandidat, mener Bush og visepresident Dick Cheney bør be folket om unnskyldning.

- De holdt ikke sine løfter om å gjøre alt som var mulig for å vinne internasjonal støtte for sin Irak-politikk, og de gikk til krig uten at alle andre utveier var forsøkt først, sier Kerry til TV-stasjonen ABC.

Vanskelig situasjon

Så langt er det ingenting som tyder på at USA har situasjonen i Irak under kontroll. En soldat ble drept sendt søndag kveld og flere amerikanere ble såret under en selvmordsaksjon mot et Bagdad-hotell søndag. Mandag ble enda en amerikansk soldat drept.

De amerikanske okkupasjonsstyrkene blir stadig mer upopulære, ikke minst fordi irakerne mener det går altfor sakte med gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet.

Men Bush-administrasjonen forsvarer seg så godt den kan og kommer stadig med oversikter som viser hvilke framskritt som er gjort i månedene etter at president Bush 1.mai erklærte krigen for avsluttet.

Men de siste fem måneder har 95 amerikanske soldater mistet livet i Irak, og like mange ikke-stridende er drept. Ifølge talsmenn for okkupasjonsstyrkene blir amerikanerne utsatt for 10-15 angrep hver eneste dag.

Myndighetene i Washington er også bekymret over antall selvmord blant de amerikanske soldatene - 14 selvmord de siste sju månedene.

Mer handlekraft

Mange framtredende senatorer, fra begge leire, mener Bush må opptre langt mer handlekraftig og vise hvem som er president.

- Presidenten må være president og slå i bordet både overfor visepresidenten og egenrådige statsråder, sier lederen i Senatets utenrikskomité, den respekterte republikanske Indiana-senatoren Richard Lugar.

Han får støtte av sin demokratiske kollega Joseph Biden, som mener Bush må sette ned foten og vise både Powell-tilhengerne og Rumsfeld-folkene hvem som bestemmer.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld har hatt stor gjennomslagskraft innad i administrasjonen for sin mer aggressive Irak-politikk, mens utenriksminister Colin Powell har ført en mer moderat linje.

Men nå er Rumsfeld noe vingeklippet etter at den sikkerhetspolitiske rådgiveren Condoleezza Rice har fått samlet flere tråder i sin hånd og samordningen av Irak-politikken er overført fra Pentagon til Det hvite hus.

Bikkjeslagsmål

Når bikkjeslagsmålet om milliardene til Irak braker løs for alvor senere i uken, kommer demokratene til å rasle med sablene, men ender nok opp med å stemme for bevilgningene, som Bush har bedt om.

- Jeg kommer til å stemme for de nødvendige bevilgninger av hensyn til våre militære styrker. Det er tross alt bare 20 milliarder dollar som skal gå til gjenoppbygging av Irak, mens 67 milliarder trengs for å holde våre soldater i landet, sier demokraten Frank Lautenberg.

Hans partikollega John Rockefeller fra West Virgina er enig. -Vi har ikke pengene som Bush ber om og er nødt til å ta opp nye lån. Det er noe det amerikanske folk bør huske ved neste korsvei, sier han.

Republikanerne stiller seg i utgangspunktet mer velvillig til Bush-linjen, men Lugar heller kaldt vann i blodet på mange når han mener det vil være behov for ytterligere milliarder.

Lugar mener USA på en eller annen måte vil bli stående i Irak i ytterligere åtte år eller enda lenger. Både han og Biden mener det trengs minst 50 milliarder dollar utover den bevilgningsrammen det kjempes om nå.

(NTB)

UNDER PRESS: USAs president George W. Bush møter sterk motstand i Irak-spørsmålet. Foto: AP/SCANPIX