Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset Christensen i retten

SANDEFJORD (Dagbladet): Eksskipsreder Thor Christensen og utpressingstiltalte Atle Hamre vekslet knapt et blikk da de to partene møttes i retten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ventetida har vært uutholdelig. Nå skal det bli godt å komme i gang. Jeg har bestemt meg for at sannheten skal fram, og da må jeg igjennom dette, sier Christensen til Dagbladet.

Endelig har han fått tilbake nattesøvnen.

- Jeg er opplagt og føler at mye har rettet seg. Nå gjenstår det bare å få denne saken ut av verden.

Presset

Etter at han solgte seg ut av familieselskapet Thor Dahl i fjor høst har han for det meste hatt rolige dager. Den tidligere skipsrederen har fortsatt sitt private selskap, Thor Dahls Hvalfangerselskap, men har ligget lavt i terrenget forretningsmessig det siste året etter at han gikk til politiet med opplysningene om at han skal ha blitt presset for penger.

Arvet

- Jeg har verken hatt tid eller overskudd til å tenke på forretninger det siste året, sier Christensen.

I vitneboksen fortalte han om hvordan han overraskende ble arving av familieformuen etter at hans eldre bror døde etter en operasjon i utlandet. Da han i 1986 ble administrerende direktør for selskapet, oppdaget han fort at han ikke var skikket til jobben. Allerede to år seinere overlot han sjefsstolen til andre krefter. Oppgaven ble for stor.

- Jeg følte at jeg ikke hadde kapasitet til å forvalte disse verdiene alene, sa Christensen.

Selskapet var på den tida verdt et sted mellom 200- 300 millioner kroner.

Det er ventet at Atle Hamres forsvarer, Morten Kjensli, vil gå hardt til verks for å svekke Christensens troverdighet.

Hamre fortalte retten om det han oppfattet som ufornuftige investeringer fra Christensens side. Christensen imøtegikk noen av disse påstandene da han bekreftet å ha tapt opptil 15 millioner kroner på utviklingen av en rullestol, og at travprosjektet på Skogan gård ga et samlet tap på 10- 12 millioner kroner.

Hester og rullestoler

Andre investeringsobjekter som Hamre har betegnet som kostnadskrevende, er ifølge Christensen langt mer inntektsbringende enn det retten har fått inntrykk av så langt.

- Det er hovedsakelig hestene, rullestolprosjektet og en del private småinvesteringer som til sammen utgjorde en gjeld på 15- 25 millioner kroner, sa Christensen i retten.

Flytter fokus

Denne gjeldsposten skal ha vært hovedårsaken til at han i 1993 solgte prakteiendommen Skogan gård til Kjell Ullrichsen for i underkant av 20 millioner kroner.

Christensen og hans advokat, Sverre A. Holm, mener forsvarets hardkjør på eksrederens privatøkonomi er et forsøk på å flytte fokus fra selve utpressingssaken.

- Jeg har lov til å tape så mye penger jeg vil, sa Christensen etter rettsmøtet.

MOT VEGGEN: - Jeg har bestemt meg for at sannheten skal fram, sa en sliten Thor Christensen til Dagbladet.