Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset DVD-Jon i retten

- Som alt annet kan også DeCSS brukes til ulovlige formål. Jon Johansen fortsatte tirsdag å forklare seg for aktor i DVD-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sakte og møysommelig fortsatte førstestatsadvokat Inger Marie Sunde fra Økokrim å krysseksaminere Jon Lech Johansen (19) i Oslo tingrett tirsdag. Hun henviste til samtaler mellom Johansen og anonyme venner på internett høsten 1999. Hva tenkte tiltalte om at programmet han og vennene utviklet kunne brukes til ulovlig spredning av kopierte DVD-filmer, lurte aktor på.

- Som alt annet kan også DeCSS brukes til ulovlige formål. Akkurat som man kan lage kopier med en vanlig CD-brenner og selge kopiene, svarte Johansen på spørsmål fra aktor.

Bakgrunnen var at Jon Johansen høsten 1999 var blitt intervjuet av en rekke aviser og nettsteder. I retten hevdet han seg feilsitert da han ble konfrontert med utsagn hvor han påpekte hvor lett det ville være å distribuere piratkopiert og dekrypterte DVD-filmer på internett.

- Hva er ditt bidrag til DeCSS, lurte Sunde på mot slutten av sin utspørring. Da hadde hun stilt spørsmål til 19-åringen i nesten sju timer over to dager.

- Jeg har satt sammen deler og lagt på grafisk grensesnitt, det er vanlig utviklingsarbeid, svarte Johansen.

Økokrim mener Johansen har spredd programmet DeCSS som fjerner beskyttelseskoden på DVD-filmer og kopierer filmene til en datamaskins harddisk. Slik er det mulig å se filmen uavhengig av operativsystem og avspillingsprogram. På den måten har Johansen påført filmselskaper og rettighetseiere tap, både teknologisk og økonomisk.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling