Presset Fischer til USA

Berlin: Presset øker mot Tysklands utenriksminister Joschka Fischer etter beslutningen om at en gransking for falsk forklaring kan gå sin gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag reiser Fischer til USA for å møte sin nye amerikanske kollega George Powell for første gang, og forberede møte mellom statsminister Gerhard Schröder og president George Bush.

En kommisjon som vurderer politikernes parlamentariske immunitet, hadde to døgn på seg til å legge ned forbud mot gransking. Søndag gikk fristen ut uten at kommisjonen hadde gitt lyd fra seg. Men kommisjonen kan kreve granskingen stanset på et senere tidspunkt om den vil.

Terroristforbindelser?

Anklagene gjelder vitnemålet Fischer ga 16. januar mot RAF-terroristen Hans-Joachim Klein, der han hevdet at han aldri hadde gitt husly til eller hatt forbindelse med medlemmer av Rote Arme Fraktion.

Det stemmer ikke med opplysningene i biografien til tidligere RAF-medlem Margrit Schiller i 1999, der hun forteller at hun bodde i leiligheten hans i 1973.

Derfor er det en presset utenriksminister som reiser til Washington mandag. Etterforskerne i Frankfurt sitter på dokumentasjon som er i strid med Fischers påstand om at han ikke hjalp RAF-medlemmer, skriver Welt am Sonntag.

En tidligere kamerat som bodde sammen med ham sier Fischers leilighet ble ansett som et skjulested for RAF-akitivister, ikke bare av Byrået for forsvar av grunnloven, men også av dem som deltok eller antas å ha deltatt i terrorhandlinger, siterer avisen sin kilde.

- Flere av RAF-aktivistene kom fra den militante gruppen i Frankfurt, fortsetter sitatet. Frankfurt-gruppen ble ledet av Fischer, sier kilden.

Uttalelsene som Welt am Sonntag siterer, er levert til statsadvokaten i Frankfurt av Bettina Röhl, datter av den avdøde RAF-terroristen Ulrike Meinhof.

Press

Etter mange måneder med skandaløse avsløringer av finansieringen av partiet CDU, griper kristeligdemokratene begjærlig muligheten til å angripe sosialdemokratene. CDUs parlamentariske leder Peter Ramsauer oppfordrer utenriksministeren til å trekke seg midlertidig mens granskingen pågår.

Delstatsminister og leder for CDUs søsterparti CSU i Bayern, Edmund Stoiber, sier Fischer må gå av hvis granskingen avslører at han har vitnet falskt. Stoiber kan bli utfordrer for Gerhard Schröder ved valget i 2002.

CDU i delstaten Hessen har planer om å granske Fischers ungdomstid, melder Leipziger Volkszeitung mandag. CDU-ledere i delstaten hevder det er grunn til å mistenke Fischer for å ha vært innblandet i brannbombeattentatet på det spanske konsulatet i Frankfurt i 1975.

(NTB)