Presset fra makten

Folk jubler og USA er fornøyd etter at Haitis president Jean-Bertrand Aristide rømte landet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med opprørsgeriljaen i ring rundt hovedstaden Port-au-Prince, flyktet Aristide (50) til nabolandet Den dominikanske republikk søndag. Haitis høyesterettsjustitiarius Boniface Alexandre ble kort etter tatt i ed som ny president, i henhold til grunnloven.

USA, et av landene som presset Aristide til å gå av, lovet med en gang å sende styrker til landet, og søndag ettermiddag ble det meldt at minst 500 amerikanske marinesoldater var klare til å reise.

Ville stanse blodsutgytelser

- Min avskjed vil stanse blodsutgytelser. Liv til alle og død til ingen, het det i et avskjedsbrev fra den jagede og avgåtte presidenten, lest opp av Haitis statsminister Yvon Neptune.

Over 70 mennesker er blitt drept og mange såret i det 24 dager lange opprøret mot presidenten, som av sine motstandere blir anklaget for korrupsjon og narkotikahandel.

Nyheten om at Aristide var flyktet fra landet førte straks til flere voldshandlinger i hovedstaden. Det ble blant annet skutt med automatvåpen mot biler, og området rundt presidentpalasset ble plyndret. Journalister ble truet på livet av Aristides tilhengere, opplyser øyenvitner.

Den nye presidenten oppfordret straks innbyggerne til ikke å ta loven i egne hender.

USA sender styrker

Den amerikanske ambassadøren i Haiti sa søndag at internasjonale styrker skal reise til landet i løpet av kort tid, for å hjelpe til med å gjenopprette lov og orden.

- Internasjonale styrker, deriblant amerikanske, vil være her i løpet av en uke, sa ambassadør James Foley.

Frankrike sier landet vurderer å sende styrker til Haiti, som frigjorde seg fra fransk herredømme for 200 år siden.

Ambassadør Foley oppfordret opprørerne i landet, som har presset Aristide til å trekke seg, til å legge ned våpnene.

Opprørslederen Guy Philippe sier han er rede til å legge ned våpnene og at han ønsker internasjonale styrker velkommen.

Opprørerne kontrollerer ifølge diplomater mer enn halvparten av Haitis samlede område.

Vil støtte fredsplan

Evans Paul, en sentral opposisjonsleder, sier han trolig vil støtte en internasjonal fredsplan som legger opp til en internasjonal politistyrke støttet hovedsakelig av Frankrike, Canada, USA og den karibiske samarbeidsorganisasjonen CARICOM.

- For øyeblikket samarbeider vi med det internasjonale samfunnet som har hjulpet oss med å bli kvitt Aristide, sier Paul.

Opposisjonen gikk tidligere mot planen fordi de fryktet at den ville ha styrket Aristide.

Aristide ankom nabolandet

Aristide selv ankom søndag Den dominikanske republikk, ifølge sikkerhetssjefen i landet som sammen med Haiti utgjør øya Hispaniola.

Det er ventet at Aristide kommer til å reise videre til et tredje land etter et kort opphold i Den dominikanske republikk. Forskjellige kilder hevdet søndag at eks-presidentens endelige reisemål var Marokko, Taiwan, Panama eller Sør-Afrika.

Presten Aristide ble en folkehelt etter sin rolle i folkeopprøret som på 1980-tallet gjorde slutt på mange tiår med diktatur. Han ble president første gang i 1991, men ble avsatt i et statskupp bare noen måneder senere. Etter at USA invaderte landet i 1994 fikk han igjen makten, og ble gjenvalgt i 2000.

(NTB-DPA-Reuters)

JUBEL: Aristides motstandere løp ut i gatene etter at den tidligere presidenten sa fra seg makta i dag.