KNALLSTERKT BOLIGMARKED: Eiendomsmegler Terje Tinholt tror boligprisene vil utvikle seg sterkere enn mange tror. Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet
KNALLSTERKT BOLIGMARKED: Eiendomsmegler Terje Tinholt tror boligprisene vil utvikle seg sterkere enn mange tror. Foto HANSEN/JON TERJE H. Dagbladet Vis mer

- Presset i boligmarkedet er større enn vi aner

Boligprisveksten i august var mye sterkere enn ventet, og folk har nye overraskelser i vente, tror eiendomsmegleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Hegnar.no): Tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som ble lagt frem mandag viste at boligprisene steg 2,4 prosent fra juli til august.

Sesongjustert var prisene opp 1,1 prosent. Det vil si at den underliggende prisutviklingen i august var positiv.

Sterkt boligmarked Boligprisene i august var 3,9 prosent over nivået i tilsvarende måned i fjor.

Gjennomsnittsprisen hittil i 2013 er 5,8 prosent høyere enn snittprisen for hele 2012. Flate priser ut året gir en årsvekst på 6,0 prosent.

- Boligprisveksten i august var mye sterkere enn ventet, og folk har nye overraskelser i vente, sier sier Nordvik-megler Terje Tinholt til HegnarOnline og legger til at presset i boligmarkedet er større enn vi aner.

- Bare i helgen ble 300 boliger revet bort i Oslo. Vi er på full fart inn i et normalmarked der prisene - om de ikke går rett i taket - iallfall vil utvikle seg mye sterkere enn folk tror, sier han.

Skeptikerne ble overrasket - På samme måte som vi ikke spådde for mye negativt da det falt i juli, skal vi ikke spå for mye positivt nå. Men tallene er ihvertfall et skudd for baugen for de verste skeptikerne i boligmarkedet, sier EFF-direktør Christian V. Dreyer til HegnarOnline.

Konklusjonen hans er at aktiviteten er bra, og per 31/8 var antall omsetninger fem prosent bak samme måned i fjor, som var august-rekord. Og det er han godt fornøyde med.

Solen la en demper Ifølge Dreyer var det en "slow start" på august, og 10 dager ut i måneden lå volumet 10-20 prosent under samme måned i fjor, før det altså tok seg kraftig opp mot slutten.

- Hvorfor ble det slik?

- Det tror jeg først og fremst har med solen og varmen gjøre. August var preget av mye godt vær, og det er en kjent sak at godt vær påvirker tempoet i boligmarkedet. Folk blir litt roligere og interessen er lavere. Det har hatt en psykologisk effekt at mange har pratet markedet litt ned. Når volumet har kommet på tilbudssiden, ser vi at mange faktisk velger å kjøpe, fortsetter Dreyer.

- Lettelsens sukk for kjøpere
Han tegner bildet av et marked med selektive kjøpere.

- Vi ser også at mange boliger blir solgt etter forhandlinger, og ikke budrunder. Dette gjelder alle prisklasser, men innslaget av forhandlinger er større jo dyrere boligen er, sier EFF-direktøren.

- Hva skjer utover høsten?

- Det vil overraske meg veldig om vi får mer prisstigning. Kan hende får vi noen tideler i september, men det kan like gjerne bli nedgang. Det meste er tatt ut på plussiden prismessig, men vi regner med fortsatt høy aktivitet. Samtidig kan kjøperne trekke et lettelsens sukk, ettersom det fortsatt er trygt og forutsigbart å gå inn og ut av boligmarkedet. Det bidrar til å skape ro, sier Dreyer.

Må tenke samferdsel samtidig - Hvis vi tar på de mer langsiktige brillene: At det klumper seg til i byene, vil vel bare øke regionale forskjeller i boligprisutviklingen?

- Ja, og forskjellene er enorme allerede. Vi har ofte dratt frem eksempler med hvor mange leiligheter du får på bygda for det en liten 2-roms på Frogner i Oslo koster. Urbanisering er en global trend, og den vil bare forsterkes ytterligere. Derfor blir det bare desto viktigere å tenke bolig- og samferdselspolitikk samtidig, med tanke på intercity-triangelet og tog- og veinettet ellers. Vi er nødt til å se helhetlig på dette, fortsetter EFF-direktøren.

Balansen er bedre Dreyer minner også om at varelageret i boligmarkedet er 13 prosent høyere enn for ett år siden. Mens det i august i fjor var 13.554 aktive annonser på Finn.no, er tallet oppe i 15.314 nå.

- Tilbudet er det største siden juni 2010. Det er ingen tvil om at vi har bedre balanse i boligmarkedet. Det er mer de siste årene som har vært unormale - ikke det vi har nå. Nå har vi en tilbudsside var vant med før finanskrisen, sier EFF-direktøren til HegnarOnline.

Flere bolignyheter Mæle spår boligprisvekst i 20 - 30 år til
- Boligprosjektet er det verste jeg har sett
Disse leiligheten er blitt for dyre

IKKE OVERRASKET: Christian V. Dreyer tror skeptikerne fikk seg en liten overraskelse da de fikk se utviklingen i boligprisene i august. Selv var han ikke overrasket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE OVERRASKET: Christian V. Dreyer tror skeptikerne fikk seg en liten overraskelse da de fikk se utviklingen i boligprisene i august. Selv var han ikke overrasket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer