- Presset kan bli for stort

Tore Tønnes bortgang har gjort dypt inntrykk på det politiske miljøet. Statsminister Kjell Magne Bondevik minner om at presset på sterke ledere kan bli for stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tidligere helseministeren ble funnet død på en rasteplass mellom Skaret og Sylling i Lier kommune lørdag kveld. Det er ikke mistanke at noe kriminelt ligger bak, og politiet mener Tønne tok sitt eget liv.

- Denne tragiske hendelsen er en påminnelse om at presset på sterke ledere kan bli for stort. Mine tanker går nå særlig til hans kone, barn og øvrige familie, sier Bondevik til NTB via sin pressetalsmann Gunnar Husan.

Statsministeren roser Tønnes politiske innsats:

- Hans innsats for reformer i helsevesenet rager i norsk forvaltningshistorie, sier Bondevik.

- Ruvende arbeid

Ap-leder Jens Stoltenberg karakteriserer Tore Tønne som en samfunnsbygger.

- Jeg har mottatt budskapet om Tore Tønnes bortgang med dyp sorg. Tore Tønne var en samfunnsbygger. Han etterlater seg et ruvende arbeid for det norske samfunn, kommenterte Stoltenberg lørdag kveld.

Stoltenberg var statsminister da Tønne var helseminister. Han sier Tore Tønnes arbeid har vært kjennetegnet av høy integritet, stor innsats og en særegen evne til å motivere og inspirere sine omgivelser.

- Tore hadde enestående evner, et sterkt sosialt engasjement og stor rettferdighetssans. Tores bortgang er en tragedie, først og fremst for hans kone Rigmor, hans barn og nære familie, sier Stoltenberg.

- Selvransakelse

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Ågot Valle, er blant dem som er gått lengst i å kritisere Tore Tønne. Blant annet har hun sammenlignet det med trygdemisbruk at Tønne mottok etterlønn samtidig som han opererte som konsulent i fusjonen mellom Aker og Kværner.

- Det er åpenbart snakk om en personlig tragedie. Da vil det alltid være en tid for selvransakelse og debatt, men det er defin itivt ikke tiden for det nå. I kveld er det eneste vi kan gjøre å uttrykke vår dypeste medfølelse til Tore Tønnes pårørende, sier en tydelig preget Ågot Valle til NTB.

Pressens rolle

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund ønsket lørdag kveld ikke å kritisere pressen for dekningen av Tønne-saken.

- Belastningen på Tore Tønne har vært enorm. Jeg vet ikke om det er begått overtramp fra pressens side, men det er naturlig å vurdere det i ettertid, sier Kokkvold.

Han mener det er nærliggende å tro at Tønnes dødsfall har sammenheng med den belastningen han har vært utsatt for de siste ukene.

- Men slike tragedier må aldri føre til at pressen slutter å gjøre jobben sin. Man kan ikke si at dette er medienes skyld, like lite som man kan si at det er Økokrims skyld, sier Kokkvold.

Varsler gjennomgang

Sjefredaktør John O. Egeland i Dagbladet, som først skrev om Tønne-saken, sier det er for tidlig å spekulere i hva som kan være årsaken til den tragiske hendelsen.

- Det som er skjedd er en dyp tragedie. Først og fremst for familien, men også for hele vårt offentlige liv. Ingen kan være uberørt av det som er skjedd, sier Egeland.

Han varsler samtidig en gjennomgang av Dagbladets dekning av saken.

- Det er naturlig at alle som har vært involvert i Tønne-saken går nøye gjennom den i tida som kommer. Det vil vi også gjøre i Dagbladet. Vårt utgangspunkt er at avisen i Tønne-saken har drevet maktkritisk journalistikk etter anerkjente prinsipper. Det er likevel naturlig at vi nå får en debatt som tar opp alle sider ved saken, sier Egeland, som

(NTB)

<B>SORGTUNG: </B>- Tønne etterlater seg et ruvende arbeid for det norske samfunn, sier Jens Stoltenberg, som mottok døddsbudskapet med stor sorg lørdag kveld. Tønne var helseminister i Stoltenberg-regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer