Presset mot Hauglie øker

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er under sterkt press som følge av Nav-skandalen. Torsdag uttaler leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, at hun kan måtte vurdere sin stilling.

PRESSET ØKER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er under kraftig press som følge av Nav-skandalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESSET ØKER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er under kraftig press som følge av Nav-skandalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag har tre tingretter har funnet ytterligere ti saker hvor uskyldige kan ha blitt dømt for trygdesvindel. Disse kommer i tillegg til de 48 sakene som alt er kjent.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier til VG at det sannsynligvis dreier seg om «flere justismord enn det NAV-direktøren og arbeidsministeren har fingre å telle med».

STØRRE OMFANG: Olav Lægreid, advokat og ekspert på Trygderett, mener langt flere kan være rammet av NAV-skandalen. Vis mer

Sterkt kritisk

Nå mener Eggum at Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) kan måtte vurdere sine stillinger.

- Dette er ikke greit. Statsråden er ansvarlig. Og om hennes forklaring til Stortinget stemmer overens med sakene mediene nå avdekker, må både hun og NAV-direktør Vågeng vurdere sine stillinger. Heller ikke statsråder kan sende uskyldige mennesker i fengsel uten at det får alvorlige konsekvenser, sier Eggum.

På vegne av statsråd Anniken Hauglie svarer statssekretær Vegard Einan (H) at de nå gjør alt i sin makt for å hindre at noe liknende skjer igjen, og at staten skal rydde opp etter seg gjennom å gi oppreisning til dem som er urettmessig straffet eller har fått urettmessige krav.

Han viser videre til den varslede eksterne granskingen og at det er viktig å få fakta på bordet.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Nav-direktør svarer

Overfor VG svarer Nav-direktør Sigrun Vågeng slik:

- Det er ikke min oppgave å kommentere om jeg bør gå. Det jeg konsentrerer meg om nå, er å sørge for at vi får full oversikt over situasjonen og å rette opp i de sakene hvor vi har gjort feil. Det er min, og hele organisasjonens førsteprioritet.

Tre tingretter har funnet ytterligere ti saker hvor uskyldige kan ha blitt dømt for trygdesvindel. Disse kommer i tillegg til de 48 sakene som alt er kjent.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Nye saker

Torsdag ble det funnet ti nye saker som kan knyttes til Nav-skandalen. I Fredrikstad tingrett har de funnet ytterligere seks saker, i Halden tre og i Salten tingrett én sak, ifølge Vårt Land og NRK.

Administrasjonssjef i Fredrikstad og Halden tingrett, Wendla Dehli Evensen, sier at de på eget initiativ søkte i systemet for å få avdekket hvilke andre saker som kan være aktuelle.

- Dette er den første runden. Så vi kan ikke si at vi har funnet alle, men vi håper jo det, sier hun.

Alle domstolene er blitt bedt om å gjøre en gjennomgang av sine saker, for å se om det finnes flere. Domstolsadministrasjonen tror det er flere saker hvor folk er feilaktig dømt, som ennå ikke er avdekket av Riksadvokaten.

- Det jobbes med det nå, men det er krevende, sier kommunikasjonssjef Yngve Brox.

Mandag opplyste Riksadvokaten at minst 48 personer er uriktig dømt i norske domstoler – 36 av dem er dømt til fengselsstraff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer