Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset mot Hauglie øker

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er under sterkt press som følge av Nav-skandalen. Torsdag uttaler leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, at hun kan måtte vurdere sin stilling.

PRESSET ØKER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er under kraftig press som følge av Nav-skandalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESSET ØKER: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er under kraftig press som følge av Nav-skandalen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Torsdag har tre tingretter har funnet ytterligere ti saker hvor uskyldige kan ha blitt dømt for trygdesvindel. Disse kommer i tillegg til de 48 sakene som alt er kjent.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier til VG at det sannsynligvis dreier seg om «flere justismord enn det NAV-direktøren og arbeidsministeren har fingre å telle med».

STØRRE OMFANG: Olav Lægreid, advokat og ekspert på Trygderett, mener langt flere kan være rammet av NAV-skandalen. Vis mer

Sterkt kritisk

Nå mener Eggum at Nav-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) kan måtte vurdere sine stillinger.

- Dette er ikke greit. Statsråden er ansvarlig. Og om hennes forklaring til Stortinget stemmer overens med sakene mediene nå avdekker, må både hun og NAV-direktør Vågeng vurdere sine stillinger. Heller ikke statsråder kan sende uskyldige mennesker i fengsel uten at det får alvorlige konsekvenser, sier Eggum.

På vegne av statsråd Anniken Hauglie svarer statssekretær Vegard Einan (H) at de nå gjør alt i sin makt for å hindre at noe liknende skjer igjen, og at staten skal rydde opp etter seg gjennom å gi oppreisning til dem som er urettmessig straffet eller har fått urettmessige krav.

Han viser videre til den varslede eksterne granskingen og at det er viktig å få fakta på bordet.

KRITISK: Advokat Olav Sylte mener NAV-avsløringen kun er toppen av isfjellet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Nav-direktør svarer

Overfor VG svarer Nav-direktør Sigrun Vågeng slik:

- Det er ikke min oppgave å kommentere om jeg bør gå. Det jeg konsentrerer meg om nå, er å sørge for at vi får full oversikt over situasjonen og å rette opp i de sakene hvor vi har gjort feil. Det er min, og hele organisasjonens førsteprioritet.

Tre tingretter har funnet ytterligere ti saker hvor uskyldige kan ha blitt dømt for trygdesvindel. Disse kommer i tillegg til de 48 sakene som alt er kjent.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

Nye saker

Torsdag ble det funnet ti nye saker som kan knyttes til Nav-skandalen. I Fredrikstad tingrett har de funnet ytterligere seks saker, i Halden tre og i Salten tingrett én sak, ifølge Vårt Land og NRK.

Administrasjonssjef i Fredrikstad og Halden tingrett, Wendla Dehli Evensen, sier at de på eget initiativ søkte i systemet for å få avdekket hvilke andre saker som kan være aktuelle.

- Dette er den første runden. Så vi kan ikke si at vi har funnet alle, men vi håper jo det, sier hun.

Alle domstolene er blitt bedt om å gjøre en gjennomgang av sine saker, for å se om det finnes flere. Domstolsadministrasjonen tror det er flere saker hvor folk er feilaktig dømt, som ennå ikke er avdekket av Riksadvokaten.

- Det jobbes med det nå, men det er krevende, sier kommunikasjonssjef Yngve Brox.

Mandag opplyste Riksadvokaten at minst 48 personer er uriktig dømt i norske domstoler – 36 av dem er dømt til fengselsstraff.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media