Ap justerer kursen

Presset mot øker mot Solberg: Hent hjem Syria-barna

- De er i prekær nød, sier Aps Anniken Huitfeldt om barn av norske statsborgere som dro til Syria og sluttet seg til den islamske staten IS.

PREKÆR NØD: Regjeringen må legge til rette for å få hjem Syria-barna, mener utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Henning Lillegård
PREKÆR NØD: Regjeringen må legge til rette for å få hjem Syria-barna, mener utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette handler om norske barn i prekær nød. Det er et viktig prinsipp at barn ikke skal lide for sine foreldres uforstand. Derfor mener jeg regjeringen bør legge til rette for at vi kan få barna hjem, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Hun viser til at Norge ved en rekke anledninger har strukket seg langt for å hjelpe nordmenn i vanskelige situasjoner med å komme hjem.

Livsfare

Huitfeldt, som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, tar til orde for en samordnet operasjon.

- Her handler det om barn i leire hvor det er fare for deres helse og sikkerhet, sier hun.

- Dette må vi løse i samarbeid med likesinnede land og med internasjonale organisasjoner som Røde Kors, som kan hjelpe til med identifisering og transport ut av området. Det er ingen enkel operasjon, men det er mulig. Land som Frankrike og Tyskland har valgt en linje hvor de legger til rette for retur, legger hun til.

Venstre og KrF for

Dermed øker presset mot statsminister Erna Solberg (H) både fra innsida og utsida av regjeringen. Fra før av har begge de minste regjeringspartiene tatt til orde for at Norge må gjøre en innsats for å hente hjem de mange barna som befinner seg i leire i Syria.

- Disse barna er helt uskyldige i sine foreldres forbrytelser, sa fungerende KrF-leder Olaug Bollestad da hun talte til partiets landsstyre i forrige måned.

Hun erkjente at det ville være «svært krevende» om Norge alene skulle gått inn i Syria og hente ut barna, og ba i stedet om at Norge tar initiativ overfor EU.

Også Venstres Abid Raja har argumentert tungt for å hente hjem Syria-barna, som han mener vi både har etisk og moralsk plikt til å hjelpe.

Dessuten vil det gjøre Norge tryggere, fremholder Raja:

- Det er i Norges beste interesse å få disse barna hjem. Det handler ikke om at jeg er brun og vil hjelpe brune barn der nede. Det handler om å sikre tryggheten i Norge, sa han til Dagbladet få dager etter at avisen tidlig i februar kunne fortelle at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har sikker informasjon om at rundt 40 barn med norsk tilknytning er født eller tatt med til det som var et islamsk kalifat i Syria og Irak.

- Rett på hjelp

Tidligere har Huitfeldt uttalt at dersom foreldre med norske barn henvender seg til norske utenriksstasjoner, så vil barna ha rett på hjelp. Samtidig må foreldrene være beredt på rettsforfølgelse. Det er på linje med hva statsminister Erna Solberg (H) har sagt.

Nå justerer Aps utenrikspolitiske talsperson partiets ståsted. Det er ikke mulig for dem som sitter i leire å komme seg til en norsk utenriksstasjon for å ordne med pass og reisepapirer, vedgår hun.

- Alle vet at de som sitter i denne leiren, ikke har anledning til å komme til en norsk utenrikssituasjon for å ordne med pass og reisepapirer. Og jeg har forståelse for at norske diplomater ikke uten videre kan reise inn i leirene, men her er det mulig å samarbeide med norske og internasjonale organisasjoner. Hvis man ønsker å hjelpe, er det mulig, sier Huitfeldt nå.

Hun understreker at voksne som har oppholdt seg i IS-område, må pågripes ved retur til Norge for å avklare og eventuelt etterforske om de har gjort seg skyldige i brudd på norsk lov.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer