Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset naken opp mot veggen og truet med kosteskaft

Obama skal offentliggjøre 2000 nye bilder av fangemishandling.

ABU GHRAIB: Dette bildet ble første gang vist på australske SBS TV i 2006. Bildet viser fangemisbruk i det beryktede irakiske Abu Ghraib-fengselet i 2004. Foto: AFP PHOTO/HO/SBS DATELINE/SCANPIX
ABU GHRAIB: Dette bildet ble første gang vist på australske SBS TV i 2006. Bildet viser fangemisbruk i det beryktede irakiske Abu Ghraib-fengselet i 2004. Foto: AFP PHOTO/HO/SBS DATELINE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I går ble det kjent at det amerikanske forsvarsdepartementet skal frigi et «betydelig antall fotografier» som viser fangemishandling i Irak og Afghanistan.

I dag skriver den britiske avisa The Daily Telegraph at det dreier seg om opp mot 2000 bilder. Bildene baserer seg på 400 enkeltstående tilfeller av påstått fangemishandling i perioden fra 2001 til 2005.

Noen av bildene skal vise en fange presset mot veggen mens militære fangevoktere eller forhørsledere later som de skal voldta fangen med et kosteskaft.

Med Playboy på fanget
På andre bilder poserer kvinnelige soldater med avkledde fanger som har hodet tildekket med en hette og er lagt i håndjern. Det finnes også bildemateriale av fanger med hette over hodet, som sitter med Playboy-blader i fanget.

Obama-regjeringen skulle i utgangspunktet bare offentliggjøre 21 bilder som borgervernsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) har gått rettens vei for å få frigitt.

I stedet har general David Petraeus, tidligere øverstkommanderende i Irak, beordret at alle de 2000 bildene skal frigis. Årsaken er at Pentagon ikke ønsker at arven fra den forrige Bush-regjeringen til stadighet skal hjemsøke den nye regjeringen.

Amrit Sing, advokaten som reprsenterer ACLU, sier offentliggjøringen av bildene «vil bevise at fangemisbruket i Abu Ghraib ikke var et enestående eksempel, men at det var svært utbredt».

«Sannhetskommisjon»
Medlemmer av Bush-regjeringen har gått imot offentliggjøringen av skrekkbildene. De frykter at avsløringene vil nøre opp under anti-amerikanske holdninger og svekke USAs forpliktelser til Genéve-konvensjonene.

Publiseringen av bildene kan også presse president Barack Obama til å gå med på å opprette en såkalt «sannhetskommisjon». Det ville i så fall bety at tidligere Bush-topper må vitne og redegjøre for sine roller i Kongressen.

Ifølge The Washington Post har Obama foreløpig lagt ned veto mot å iverksette en slik gransking, fordi han føler det vil skape «en splittende debatt» verken han eller rådgiverne ønsker.

Men Obama står nå overfor et økende press om å akseptere en sannhetskommisjon.

Brukte vanntortur 266 ganger
Årsaken til at fangemishandlingen igjen er blitt et tema, er at Obama - etter harde interne diskusjoner - valgte å offentliggjøre fire, tidligere hemmeligholdte rapporter om fangemishandlingen.

Over 126 sider gjorde tre tjenestemenn i justisdepartementet under Bush rede for CIAs avhørsmetoder.

De kontroversielle metodene, som til slutt ble forbudt, inkluderte blant annet at fangene ble nektet søvn i opp mot 11 dager. Fanger ble også avkledd og tvunget til å innta vanskelige posisjoner over lang tid.

Den mest kjente avhørsmetoden var waterboarding eller vanntortur. Ifølge rapporten ble vanntortur benyttet 266 ganger på Khalid Sheikh Mohammad og Abu Zubaydah, to høytstående al-Qaida-medlemmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling