Presset naken opp mot veggen og truet med kosteskaft

Obama skal offentliggjøre 2000 nye bilder av fangemishandling.

ABU GHRAIB: Dette bildet ble første gang vist på australske SBS TV i 2006. Bildet viser fangemisbruk i det beryktede irakiske Abu Ghraib-fengselet i 2004. Foto: AFP PHOTO/HO/SBS DATELINE/SCANPIX
ABU GHRAIB: Dette bildet ble første gang vist på australske SBS TV i 2006. Bildet viser fangemisbruk i det beryktede irakiske Abu Ghraib-fengselet i 2004. Foto: AFP PHOTO/HO/SBS DATELINE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble det kjent at det amerikanske forsvarsdepartementet skal frigi et «betydelig antall fotografier» som viser fangemishandling i Irak og Afghanistan.

I dag skriver den britiske avisa The Daily Telegraph at det dreier seg om opp mot 2000 bilder. Bildene baserer seg på 400 enkeltstående tilfeller av påstått fangemishandling i perioden fra 2001 til 2005.

Noen av bildene skal vise en fange presset mot veggen mens militære fangevoktere eller forhørsledere later som de skal voldta fangen med et kosteskaft.

Med Playboy på fangetPå andre bilder poserer kvinnelige soldater med avkledde fanger som har hodet tildekket med en hette og er lagt i håndjern. Det finnes også bildemateriale av fanger med hette over hodet, som sitter med Playboy-blader i fanget.

Obama-regjeringen skulle i utgangspunktet bare offentliggjøre 21 bilder som borgervernsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) har gått rettens vei for å få frigitt.

I stedet har general David Petraeus, tidligere øverstkommanderende i Irak, beordret at alle de 2000 bildene skal frigis. Årsaken er at Pentagon ikke ønsker at arven fra den forrige Bush-regjeringen til stadighet skal hjemsøke den nye regjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer