Presset øker mot Arendalsuka

Arbeiderpartiet truer med å boikotte Arendalsuka dersom Alliansen får delta med markering og stand. Nå følger alle ungdomspartiene etter med et tilsvarende krav.

BOIKOTT: Om Alliansen får delta under Arendalsuka så kan Arbeiderpartiet komme til å holde seg unna eller iallfall kraftig nedskalere sin deltakelse. Partisekretær Kjersti Stenseng ble forbanna da hun hørte om beslutningen til Arendalsukas råd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BOIKOTT: Om Alliansen får delta under Arendalsuka så kan Arbeiderpartiet komme til å holde seg unna eller iallfall kraftig nedskalere sin deltakelse. Partisekretær Kjersti Stenseng ble forbanna da hun hørte om beslutningen til Arendalsukas råd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng reagerer kraftig på at høyreekstreme Alliansen har fått ja til å delta med stand og markering under Arendalsuka.

- Jeg ble forbanna da jeg så det, sier Stenseng til Dagbladet.

Hun sikter til at rådet for Arendalsuka har besluttet å tillate at Alliansen under ledelse av Hans Lysglimt Johansen får delta med markering og stand. Ap-ordfører Robert Cornels Nordli og Aps fylkesordfører i Aust-Agder Gro Bråten stemte begge nei til Alliansens deltakelse, kunne Filter Nyheter fortelle i går.

REAKSJONER: Alliansen og Hans Lysglimt Johansens eventuelle deltakelse under Arendalsuka vekker kraftige reaksjoner i Ap.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REAKSJONER: Alliansen og Hans Lysglimt Johansens eventuelle deltakelse under Arendalsuka vekker kraftige reaksjoner i Ap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Nå truer Aps partisekretær med full boikott eller kraftig nedskalering av Arbeiderpartiets deltakelse under Arendalsuka - dersom beslutningen blir stående.

- Alliansen står for hat mot enkeltgrupper og holocaustfornektelse. Arendalsuka presenterer seg selv som et «demokratiets dansegulv». Da kan man ikke treffe vedtak som i praksis innskrenker andres mulighet til å delta. Alliansen står for ytringer og holdninger som fremmer hat mot enkeltgrupper og begrenser dermed friheten for andre, sier Stenseng.

Kan bli endret

Hun merker seg at LOs disktriktssekretær Agnes Norgaard har tatt initiativ til et nytt rådsmøte, der avgjørelsen kan bli omgjort. Selv sa hun i utgangspunktet ja til Alliansen, men nå har hun ombestemt seg.

- Vi skal ha stor takhøyde, også for meninger vi ikke liker. Det var også min begrunnelse for å stemme ja til Alliansens deltagelse. Jeg ser imidlertid i ettertid at dette ble helt feil. Ved å åpne for deltagelse for Alliansen, kan vi bidra til å legges tilrette for antidemokratiske krefter, skrev hun på Facebook tirsdag.

Også NHOs medlem av Arendalsukas råd Siri Mathiesen kan komme til å snu. Til Filter Nyheter sier hun at hun i ettertid ser at rådets vedtak ble feil og at hun imøteser en ny behandling.

Ordfører i Kristiansand, Høyres Harald Furre, som selv ikke var til stede på fredagens rådsmøte, sier på sin side til Filter Nyheter at han ville ha stemt med flertallet – altså for Alliansens deltakelse.

- Boikott

Ap-sekretær Kjersti Stenseng sier Arendalsuka bør være en arena for demokrati og ikke en arena for det hun beskriver som «antidemokratiske holdninger».

- Jeg er glad for at LOs representant har bedt om et nytt møte. Skulle ikke beslutningen bli omgjort, må vi vurdere hva vi gjør, sier hun og fortsetter:

- Vi må da vurdere i hvor stor grad Arbeiderpartiet skal delta under Arendalsuka eller om vi skal delta i det hele tatt. Det blir også aktuelt med andre reaksjoner. Jeg regner med at mange vil stille opp og vise sin klare motstand mot Alliansens deltakelse, sier Stenseng.

Hun mener organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge også bør nektes deltakelse og mener det var rett at Arendalsuka har sagt nei til Folkebevegelsen mot innvandring (FMI).

Flere truer med boikott

SV-leder Audun Lysbakken er på det samme sporet som Stenseng.

- Jeg mener at folk som driver med voldsprat, holocaustfornekting, antisemittisme og muslimhat ikke skal ønskes velkommen inn i demokratifesten Arendalsuka. En viktig grunn er at deres tilstedeværelse vil bidra til å innskrenke andre sin ytringsfrihet, sier Lysbakken.

- Demokrati innebærer ingen plikt til å tilby rasister best mulig sjanse til å sette dagsorden. Tvert imot er demokratiet avhengig av vår evne til å avsløre og bekjempe ekstremismen. Vi prioriterer årets Arendalsuke høyt. Om ikke denne kritikken blir lyttet til må vi gjøre en ny vurdering av det, fortsetter han.

Også Miljøpartiet De Grønnes partisekretær Torkil Vederhus åpner for boikott.

- Vi vil vurdere vår deltagelse og eventuelt andre reaksjoner etter at Arendalsukas styre tillot Alliansen å få egen standplass, mot administrasjonens anbefaling, sier han.

Ber arrangøren snu

Alle ungdomspartiene til de politiske partiene som er representert på Stortinget går sammen med en oppfordring til Arendalsuka om å snu. Initiativet kom fra KrFUs leder Martine Tønnessen.

BER SNU: Leder i KrFU, Martine Tønnessen, sier ungdomspartiene står sammen om å kreve at Arendalsuka snur.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BER SNU: Leder i KrFU, Martine Tønnessen, sier ungdomspartiene står sammen om å kreve at Arendalsuka snur.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Alliansen og Sian omtaler mennesker på en måte som er langt over streken og står for holdninger som er uforenlige med å delta på det som beskrives som demokratiets dansegulv. Vi skal tillate mye i ytringsfrihetens navn, men ikke alt, sier hun til Dagbladet.

- Sian og Alliansen er begge organisasjoner som fremmer et rasistisk verdensbilde med islamofobiske holdninger. Hva de har å gjøre på Arendalsuka, kan jeg ikke fatte og begripe. Deres tilstedeværelse utvider ikke rommet, men gjør det mindre, ettersom derees holdninger står som en trussel mot dem som ønsker et levende demokrati, sier SU-leder Andreas Unneland.

Også Fremskrittspartiets Ungdom ber Arendalsuka endre beslutningen.

- Vi har en litt annen tilnærming. FpU er motstander av «no plattforming». Vi mener det er viktig at alle stemmer kommer fram i samfunnsdebatten. At man benekter holocaust som Alliansen gjør, er noe som må svares på. Det er hinsides å ha slike meninger, men de bør konfronteres, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud. Han fortsetter:

- Når Arendalsuka velger å si ja til Alliansen og SIAN, men nei til Normal Norway som fronter legalisering av cannabis, er det noe som skurrer. Det Allliansen og SIAN står for er betydelig verre. Arendalsuka bør gå i seg selv.

Delt løsning

Det var i februar at det først ble kjent at Arendalsuka - en politisk massemønstring som hvert år finner sted i sørlandsbyen i august - på nytt hadde sagt ja til at Alliansen kunne få stå på stand.

Men da Alliansens leder Hans Lysglimt Johansen oppfordret til statskupp i Sverige, fikk arrangøren kalde føtter. Fagpersoner innen ytringsfrihet og ekstremisme ble invitert til et seminar på Litteraturhuset i Oslo for å få innspill og i etterkant innstilte Arendals rådmann Harald Danielsen på at Alliansen skulle nektes stand, men tillates å holde en markering, skriver Filter Nyheter.

En slik delt løsning ble det imidlertid ikke flertall for under rådsmøtet i forrige uke.

Ordfører Robert C. Nordli som leder rådet for Arendalsuka opplyser til Dagbladet at det ikke er tatt stilling til når det blir avholdt et nytt rådsmøte. Spørsmålet om han tror utfallet da vil bli et annet, har han foreløpig ikke besvart.

Alliansens leder Hans Lysglimt Johansen - som tidligere blant annet har hevdet at «Høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser» og kalt holocaust «et propagandagrep» - kaller Aps boikottrusler beklagelig i et intervju med NTB:

- Det er feil vei å gå, alle vet dette. Alle må vi anstrenge oss for å gi hverandre ytringsrom, ikke ta fra hverandre ytringsrom, sier Johansen til nyhetsbyrået.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer