Martines pappa jobber i det skjulte:

- Presset øker mot Farouk

Snart 14 år etter drapet på Martine Vik Magnussen, sier faren at han har tro på en løsning i saken. Han vil også hylle en gammel samarbeidspartner som har fått skarp kritikk i pressen: Kjell Magne Bondevik.

DATTEREN: Martine Vik Magnussen ble drept i London i 2008. Foto: Britisk politi / NTB
DATTEREN: Martine Vik Magnussen ble drept i London i 2008. Foto: Britisk politi / NTB Vis mer
Publisert

- Presset øker mot mistenkte, sier Odd Petter Magnussen til Dagbladet.

Det er småfriskt i stua i villaen på Nesøya – strømprisene er høye, også på Oslo Vest. Magnussen kompenserer med stilig, rosa ullgenser, hyppig, energisk gestikulering og fotturer rundt i stua.

Det er snart 14 år siden datteren – økonomistudenten Martine Vik Magnussen – ble voldtatt og drept i kjelleren til et fasjonabelt leilighetskompleks i London. I snart 14 år har Martines far ført kampen for å få utlevert Abdulhak til Storbritannia, der drapet skjedde. Han kjemper for at den mistenkte skal utleveres og stilles for retten i Storbritannia.

MISTENKTE: Farouk Abdulhak har skjult seg i farens hjemland Jemen. Foto: NTB
MISTENKTE: Farouk Abdulhak har skjult seg i farens hjemland Jemen. Foto: NTB Vis mer

I leilighetskomplekset der Martine ble drept, bodde mannen som er eneste mistenkte i saken: Den egyptiske rikmannssønnen Farouk Abdulhak. Han forlot London kort tid etter drapet og endte opp i farens hjemland Jemen. Der har han gjemt seg siden - med unntak av enkelte angivelige turer, under falskt navn, til andre land i Midtøsten.

Skal bo på hotell

GIR IKKE OPP: Odd Petter Magnussen fotografert hjemme i villaen på Nesøya. Foto: Hans Arne Vedlog
GIR IKKE OPP: Odd Petter Magnussen fotografert hjemme i villaen på Nesøya. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Der har Abdulhak tidvis kunnet leve i luksus - men de siste åra under stadig hardere kår, ettersom landet har vært herjet av krig. Farouks mer ustabile situasjon gjør Martines far optimistisk. Over et førjuls-skolebrød sier Odd Petter Magnussen nå at han har stor tro på prosessene som foregår i det skjulte. Han ramser opp:

- Seinere tids dialog med myndighetene i Jemens hovedstad Sanaa - hvor mistenkte oppholder seg. Martine-stiftelsens ukentlige postinger mot Sanaa. Og Discovery Channels nylige annonsering av kommende dokumentarserie om Martine-saken - alt dette øker presset mot mistenkte, sier Magnussen.

FARENS HOTELL: Taj Sheba-hotellet i Sanaa. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB
FARENS HOTELL: Taj Sheba-hotellet i Sanaa. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Vis mer

Håpet er nå at er at ytterligere press på Abdulhak-familiens omdømme vil skape ny bevegelse i saken – så det vil bli mindre attraktivt å bidra til å skjule ham. Magnussen og hans støttespillere delte eksempelvis villig vekk i sosiale medier da Farouk Abdulhaks nå avdøde far, Shaher, ble navngitt i Panama Papers-dokumenter.

Neste år kommer det to dokumentarserier om saken, og da mistenkte rapporteres å slite med sin isolerte tilværelse i Sanaa, kan pågående dokumentarer, målrettede FB-postinger og andre aktiviteter bidra til å løse Martines sak, sier faren.

REISTE SAMMEN: Videoen fra 2008 viser studenten Martine Vik Magnussen som forlater nattklubben i London sammen med Farouk Abdulhak. Hun ble meldt savnet dagen etter, og senere funnet voldtatt og drept i leilighetskomplekset hvor Abdulhak bodde. Onsdag 14. mars 2018 markeres tiårsdagen for drapet på Magnussen. Samme dag frigir britisk politi videoen fra nattklubben, som viser politiets eneste mistenkte i den ti år gamle drapssaken. Video: Metropolitan Police, London Vis mer

Roser Bondevik

Magnussen ønsker også å komme med en støtteerklæring til en gammel støttespiller. Han har registrert Dagbladets avsløringer om Kjell Magne Bondevik i høst. Nå vil han ta eksstatsministeren i forsvar.

- Jeg har begrenset mulighet for å vurdere om noe av det dere har skrevet er feil, sier Magnussen.

TOPPMØTER: Odd Petter Magnussen fotografert med Kjell Magne Bondevik etter et møte på den britiske ambassaden i Oslo i 2015. T. v: Etterforskningsleder Andrew Partridge i Scotland Yard. Foto: Tore Meek / NTB
TOPPMØTER: Odd Petter Magnussen fotografert med Kjell Magne Bondevik etter et møte på den britiske ambassaden i Oslo i 2015. T. v: Etterforskningsleder Andrew Partridge i Scotland Yard. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

- Men i Martine-saken har Bondevik gjort en stor innsats. Innrømmelsen mistenkte selv kom med i 2011, om sin involvering i drapet på Martine, har vært en viktig plattform for fortsatt innsats i denne saken. Som foreldre er vi svært glade for den visshet Bondevik og hans hjelpere i Oslosenteret her ga oss etter samtalene med mistenkte og hans far i henholdsvis Sanaa og Kairo i 2011, sier Magnussen.

Han legger til:

- Så vidt jeg forstår var Bondeviks tilnærming via en uavhengig stiftelse – Oslosenteret - avgjørende for gjennombruddet den gang. Bondeviks navn og posisjon, fristilt fra statsministerfunksjonens fokus på nasjonale særinteresser og politikk, var utslagsgivende.

Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh har fått kraftig kritikk fra både Ap, Frp, SV og Rødt, og Sheikh er kalt inn på teppet hos sitt eget parti Høyre. Også flere forskere har kritisert Sheikh og Oslosenterets kontakt med representanter for regimene i Saudi-Arabia og Bahrain og den Saudi-baserte religiøse organisasjonen Muslim World League og deres rolle da en nigeriansk pastor ble nominert til Nobels fredspris.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Utenfor boksen

I sofaen foran panoramavinduene mot Oslofjorden har Magnussen lest sakene om Kjell Magne Bondevik. Og følt behov for å gi Krf-nestoren skryt.

- I en sak om grunnleggende menneskerettigheter - og denne gang for en norsk borger - opplevde jeg Oslosenterets pragmatiske og etiske tilnærming som avgjørende. Bondeviks profesjonelle og samvittighetsfulle innsats, uten godtgjørelse fra vår kant, var rørende når man vet at Oslosenteret drives på basis av midler fra eksterne sponsorer og støttespillere. FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan uttrykte ved Oslosenterets 10-års jubileum i 2016 sin anerkjennelse for senterets innsats i mange av verdens konflikt- og problemområder.

Magnussen legger til:

- Jeg håper derfor Oslosenterets innsats for dialog, menneskerettigheter og demokratiutvikling fortsetter til fordel for svakt posisjonerte mennesker som ellers ikke hjelpes i alle deler av verden.

TALTE: Kjell Magne Bondevik talte på en minnekonsert for Martine. Foto: Dagbladet
TALTE: Kjell Magne Bondevik talte på en minnekonsert for Martine. Foto: Dagbladet Vis mer

- At senteret valgte å engasjere seg i menneskehetens eldste og mest alvorlige urettferdighet – voldtekt og drap på en kvinne, min datter, demonstrerte Oslosenterets mulighetsrom; Bondeviks kontakter i Midtøsten gjorde at man kunne tenke og agere «out of the box» og dermed få til møter med vitale personer i en fastlåst sak ingen tidligere hadde skapt framdrift i.

MINNENE OM MARTINE: Denne videoen viser Martine Vik Magnussens liv - fram til hun ble drept i London i 2008. Video: Martine-stiftelsen / Privat Vis mer

Gåtefull

Utenfor villaen står en snødekket Mercedes kabriolet (den fungerer fint som helårsbil, understreker Magnussen). I utgangspunktet en bil som «strider mot hans verdier», bedyrer den Abildsø-fødte siviløkonomen. Men en bil han kjøpte i 2008 for å overraske datteren.

BARNDOMSHJEMMET: I denne hagen lekte Martine Vik Magnussen som liten. Foto: Hans Arne Vedlog
BARNDOMSHJEMMET: I denne hagen lekte Martine Vik Magnussen som liten. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Hun hadde sett en sånn bil på parkeringsplassen på Ikea. Aldri i livet om hun trodde at jeg skulle kunne kjøpe noe sånt. Jeg skulle overraske henne med den på Gardermoen da hun kom hjem på ferie, sier Magnussen. Og legger til:

- Men sånn ble det ikke.

Magnussen får aldri datteren tilbake. Men understreker flere ganger at han har et stigende håp om juridisk rettferdighet i saken. Ifølge Dagbladets opplysninger bor Farouk Abdulhak nå på Taj Sheba-hotellet i Jemens hovedstad Sanaa – der han ifølge kontakter av familien også har bodd tidligere. Hotellet var eid av Abdulhaks far – som døde i februar i fjor. Selv om hotellet er fasjonabelt, har Abdulhak begrenset bevegelsesfrihet.

Dagbladet har forsøkt å nå Farouk gjennom hotellet. Men resepsjonisten hevder:

- Han er ikke her. Han har aldri vært her heller.

En kilde som kjenner Abdulhaks tilværelse, betegner den mer som en husarrest enn et hotellopphold. Abdulhak har også i perioder vært gjemt av opprørslederen i landet.

- Er dere i dialog med Houthi-bevegelsen om Farouk?

- Ingen kommentar, svarer Magnussen.

Men påpeker:

- Selv om det ikke står noe i mediene, betyr ikke det at det ikke skjer noe i saken.

Kritiske til Dagbladet

Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh har begge vært tydelige på at de ikke er enige i kritikken som har kommet mot dem - og at de mener de bare har jobbet for fred og dialog, i kontakten med representanter for Muslim World League, Saudi-Arabia og Bahrain.

De to har også vært kritiske til Dagbladets dekning.

- Flere av Dagbladets spørsmål legger opp til å mistenkeliggjøre det interreligiøse arbeidet jeg og flere er engasjerte i, har Bondevik skrevet i en e-post.

- Jeg føler at Dagbladet med mange av sine spørsmål ønsker å skade mitt arbeid for dialog og fred, har Sheikh forklart.

Bondevik har også kritisert Dagbladet på kronikkplass to ganger. Der slo han fast:

- Det får bli opp til enhver å vurdere kvaliteten i en slik form for journalistikk som Dagbladet har presentert i denne saken. Jeg har erfart den som forutinntatt og uetterrettelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer