Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset øker på Karzai

Danner han en samlingsregjering med erkerivalen Abdullah Abdullah?

OMVALG ELLER SAMARBEID: Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: SHAH MARAI/AFP
OMVALG ELLER SAMARBEID: Afghanistans president Hamid Karzai. Foto: SHAH MARAI/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Presset øker på president Hamid Karzai for å gå med på en ny valgrunde eller danne en samlingsregjering med rivalen Abdullah Abdullah.

Imens forsinker tautrekkingen mellom Karzai og det internasjonale samfunnet en kunngjøring av det offisielle resultatet av det omstridte valget i august.

En av Abdullahs medarbeidere anklaget Karzai for å holde tilbake resultatet av den FN-støttede valgklagekommisjonens etterforskning og presse valgkommisjonen til å utnevne ham til vinner av valget.

Stritter imot

Også utenlandske diplomater og observatører sier at Karzais støttespillere nekter å godta funnene til klagekommisjonen om omfattende valgfusk.

- De gjør motstand. Men det er faktisk vanskelig å se hvilket grunnlag de har for å avvise funnene, sier en tjenestemann som er kjent med diskusjonen.

I henhold til afghansk lov må valgkommisjonen godta funnene til klagekommisjonen og justere resultatet deretter før det kunngjøres.

Den afghanske lederen har gjort det klart at han foretrekker å slippe en ny valgrunde og han har kritisert klagekommisjonens undersøkelser, som han antyder er utenlandsk innblanding.

Det foreløpige resultatet viser at Karzai vant med 54,6 prosent av stemmene, men dersom funnene til klagekommisjonen blir tatt til følge, kan tallet reduseres til 47 prosent. Da ville en ny valgomgang bli nødvendig.

Presset øker

Etter hvert som det dro ut med et resultat, økte presset på Karzai for å bli enig med Abdullah om en ny valgomgang eller inngå i en samlingsregjering med ham.

En rekke ledere har snakket med Karzai i de siste dagene, inkludert USAs utenriksminister Hillary Clinton. Flere har også besøkt Karzai i Kabul, blant dem Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og lederen for Senatets utenrikskomité, John Kerry.

I de første kommentarene som kunne tyde på at det blir gjort framgang, sa Kouchner søndag at de to var rede til å samarbeide.

- Det er ærlig talt det minste de kunne gjøre, sa han om samtalen mellom Karzai og Abdullah.

Trenger partner

Kerry sa under sitt besøk at USA ikke kan gå videre i å utarbeide en ny strategi for Afghanistan før det er en klar partner i Kabul.

Og i Washington sa stabssjefen i Det hvite hus, Rahm Emanuel, søndag at president Obamas avgjørelse om strategi og styrkeoppbygging er avhengig av om regjeringen i Kabul er troverdig.

- Det viktigste spørsmålet er ikke hvor mange soldater man sender, men om man har en troverdig partner, sa Emanuel til CNN.

Valget er et sentralt element i Vestens planer for å stabilisere Afghanistan og sørge for at al-Qaida ikke kan bruke landet som base for terrorangrep mot USA og andre vestlige land.

Det er over 100.000 utenlandske soldater i landet for å kjempe mot Taliban og al-Qaida, men stadig høyere tapstall og tvil om Karzai-regjeringen gjør krigen stadig mer upopulær i USA, Storbritannia og andre land.


(NTB)

INN I REGJERING?: Presidentkandidaten Abddullah Abdullah kan ende som regjeringspartner med Karzai. Han mener NATO ikke kan bidra med flere styrker til landet dersom regjeringen ikke er legitimt valgt. (AP Photo/Musadeq Sadeq)
INN I REGJERING?: Presidentkandidaten Abddullah Abdullah kan ende som regjeringspartner med Karzai. Han mener NATO ikke kan bidra med flere styrker til landet dersom regjeringen ikke er legitimt valgt. (AP Photo/Musadeq Sadeq) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling