Byggeskandalen:

Presset øker på Thommessen:
Samlet venstreside ber om hans avgang

MDG, SV, Ap, og Sp samler seg i oppfordringen om at stortingspresident Olemic Thommessen (H) bør trekke seg, mens Rødt kritiserer dem for å ikke være harde nok i klypa.

SAMLET KRAV: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er i hardt vær etter den siste utviklingen om Stortingets byggeprosjekt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
SAMLET KRAV: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er i hardt vær etter den siste utviklingen om Stortingets byggeprosjekt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter redegjørelsen onsdag nektet Ap-leder Jonas Gahr Støre å svare på om han hadde tillit til Thommessen eller ikke som stortingspresident videre.

I løpet av gårsdagen skiftet han mening.

I likhet med SV og MDG oppfordrer Ap Thommessen om å trekke seg.

Samlet krav

Det gjør også Senterpartiet, bekrefter parlamentarisk leder Marit Arnstad.

- Vi har vært tydelig hele veien på at Stortinget burde hatt en annen president enn Thommesen, så vi mener jo også at det eneste riktige er at Thommessen trekker seg. Vi mener at også Høyre og Frp må ta det ansvaret innover seg, sier Arnstad til Dagbladet.

- Er det ikke rart å si det før Thommessen får redegjort for Stortinget i plenum tirsdag?

- Vi forventer ikke at det kommer så veldig mye nytt i redegjørelsen sammenlignet med det vi fikk onsdag. Forskjellen er at hele Stortinget nå får det. Ut fra infoen vi fikk onsdag mener jeg det er grunn til å oppfordre Thommessen til å trekke seg, ikke minst fordi vi tror det er veldig stor usikkerhet om hvorvidt prosjektet vil sprekke videre, sier Arnstad.

- Hvorfor sier dere dette så tydelig nå, og ikke onsdag?

- Vi er omtrent like tydelig nå som da, men har sagt at det uansett er opp til dem som stemte for Thommessen å gjøre noe med ham. Det er det fortsatt, sier Arnstad.

Kritiserer hastverk

Høyre har tidligere fredag gjort det tydelig at de mener det er forhastet.

- Støre har stått i front for å få en redegjørelse fra et samlet presidentskap i Stortinget. Den kommer tirsdag neste uke. Da er det rart at han ikke gidder å vente på den redegjørelsen, men tydeligvis allerede har konkludert, sier finanspolitisk talsperson Henrik Asheim til NRK fredag morgen.

KrF vil heller ikke oppfordre Thommessen til å trekke seg - ennå.

De vil også avvente redegjørelsen tirsdag.

Det samme vil det ferske regjeringspartiet Venstre.

Frps parlamentariske nestleder Helge Andre Njåstad gikk i går ut i Dagbladet og oppfordret Høyre til å snarest mulig avklare om de har tillit til Thommessen videre.

Uenig om rekkefølgen

Når Høyre har gjort det, vil Frp stille seg bak kandidaten Høyre velger, var Njåstads budskap.

- Frp vil ikke ta ansvaret for det den presidenten de har støttet tidligere. Det er litt feigt. Samtidig viser uttalelsene at det nå er bevegelse innad i regjeringspartiene, kommenterer Arnstad i Sp.

- Vil Sp stille seg bak et mistillitsforslag mot Thommesen nå?

- Det er ikke noe vits i å prøve å få kasta presidenten hvis vi ikke får kasta presidenten. Når et flertall er klar til å gjøre det, skal nok Sp også være med å sikre det flertallet, sier hun.

Med Senterpartiets tydeliggjøring, ber altså en samlet venstreside om at Thommessen går av som president.

De er altså enige om målet - men ikke metoden.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes irriterer seg over at de andre opposisjonspartiene på venstresiden ikke bare varsler støtte til Rødts forslag om å skrive ut nyvalg til vervet som stortingspresident, og beskriver det som berøringsangst.

- Oppfordringer som det Støre kommer med, har jeg ingen tro på. Det er å kreve nyvalg som er metoden, sier Moxnes til Dagbladet fredag morgen.

- Det virker ikke som de vil gjøre det før de vet at et slikt forslag får flertall?

- For å øke presset på de borgerlige, er det det som er veien å gå, sier Moxnes.