Presset på Irak øker

Arabiske utenriksministere samlet i Kairo forsøkte søndag å presse Irak til å godta de harde kravene fra FNs sikkerhetsråd. Irak må svare Sikkerhetsrådet innen 15. november.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag sa Saudi-Arabias utenriksminister at Irak har godtatt fredagens FN-resolusjon som krever at landet kvitter seg med sine masseødeleggelsesvåpen.

- Araberlandene hilser Iraks beslutning om å godta resolusjon nummer 1441 velkommen. Beslutningen kommer etter forsikringer fra Syria om at den ikke inneholder noen automatikk som utløser en militær aksjon, sa al-Faisal til pressefolk i Kairo lørdag.

Det kom ingen bekreftelse fra Irak. Derimot meldte irakisk TV søndag at president Saddam Hussein har innkalt nasjonalforsamlingen til en spesialsesjon for å diskutere resolusjonen, men det ble ikke opplyst når.

Resolusjon 1441 er den siste sjansen Irak har til å unngå et militært angrep fra USA. Hvis Saddam Hussein godtar de harde kravene, er det ventet at FNs våpeninspektører vil starte arbeidet med å lete etter irakiske masseødeleggelsesvåpen 18. november. Det kreves ubegrenset adgang til ethvert sted de måtte ønske å undersøke.

Signaler

Ifølge den saudiarabiske utenriksministeren al-Faisal er altså beslutningen allerede tatt i Bagdad.

Al-Faisals egyptiske kollega Ahmed Maher snakket om «signaler fra høyeste hold i Bagdad om vilje til å samarbeide med enhver resolusjon som ikke forutsetter en krig». Etter et møte søndag mellom Egypts president Hosni Mubarak og den irakiske utenriksministeren, sa Maher at resolusjonen åpner for en fredelig løsning på Irak-konflikten.

Iraks utenriksminister Naji Sabri sa bare at regjeringen i Bagdad fortsatt studerer FN-resolusjonen.

- Uklare punkter

Syria stemte overraskende for den harde resolusjonen under Sikkerhetsrådets votering fredag. Da Syrias utenriksminister i Kairo ble spurt hvorfor, svarte Faruq al-Shara at resolusjonen utelukker en krig i Irak i alle fall i noen uker eller måneder framover. -I øyeblikket er det umulig å angripe Irak, sa han.

Men Shara la til at det er uklare punkter og tvetydigheter i resolusjonsteksten som kan skape problemer.

- Jeg håper våre irakiske brødre ikke vil gi etter for amerikanske provokasjoner fra nå av, for det er nettopp det USA håper på for å kunne si at Irak ikke overholder FN-resolusjonen, sa Shara.

Han sa også at Syria vil forsøke å få arabere med i våpeninspektørteamene.

Tviler

FN krever at Irak må åpne alle anlegg, bygninger og fabrikker for inspektørene. Men FNs tidligere sjefinspektør, australieren Richard Butler, har liten tro på at så vil skje. Han betegner fullmaktene FN krever at inspektørene skal få som «ekstreme».

En pessimistisk Butler sa søndag til australsk TV at han tror irakerne vil rette seg etter enkelte, men ikke alle av FNs krav.

- Amerikanerne vil si at «det er ikke nok, dette er ikke en fullstendig aksept». Russerne vil si «vent litt, kanskje irakerne trenger litt mer tid», og Sikkerhetsrådet vil begynne å diskutere igjen. Dette er ikke over, sa Butler.

Den arabiske liga forsøker å få Irak til å samarbeide med FN for å unngå en ny storkonflikt i Midtøsten. FN-resolusjon 1441 advarer irakerne om at landet risikerer «alvorlige konsekvenser» hvis de ikke ruster ned.

(NTB-AFP-Reuters)

<B>UKLARE PUNKTER: </B> Syrias utenriksminister Faruq al-Shara sier at det er uklare punkter i FNs resolusjon om Irak som kan skape problemer. De arabiske landenes utenriksministere holdt et ekstraordinært møte i Egypts hovedstad Kairo søndag for å overbevise Irak om at fullt samarbeid med FNs våpeninspektører er eneste mulighet til å unngå et militært angrep på landet og en storkonflikt i Midtøsten.