Presset president i Praha

Tsjekkias president snubler fra den ene skandalen til den neste - og stadig flere venter på Milos Zeman fall.

FLÅKJEFTA OG TØRST: Tsjekkias president Milos Zeman høster kritikk fra alle kanter, etter at han flere ganger de siste ukene har slengt med ei åpenbart godt smurt tunge. Foto: AFP / NTB Scanpix
FLÅKJEFTA OG TØRST: Tsjekkias president Milos Zeman høster kritikk fra alle kanter, etter at han flere ganger de siste ukene har slengt med ei åpenbart godt smurt tunge. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): 70-åringens ett og et halvt år ved makten har vært preget av stadig større alkoholinntak og en uendelig rekke med små eller kjempestore pinligheter. 

Da president Zeman i begynnelsen av uka klinte til på tsjekkisk tv, forårsaket han jordskjelv nummer to i løpet av kort tid.

Brukte f-ord
I det timelange intervjuet fra presidentens landsted, blir han av reporteren spurt om sitt syn på russiske myndigheters omgang med Pussy Riots.

- Vet du hva «pussy» betyr, utbrøt Milos Zeman - og oversatte ordet kontant med de mest vulgære begreper, som han for sikkerhets skyld sørget for å gjenta flere ganger. 

Pussy Riot er i virkeligheten ikke politisk forfulgte, men prostituerte som selger porno og sex, mente presidenten.

Rabalder om Kina
Uka før hadde han vært på offisielt besøk i Kina, hvor Milos Zeman i et intervju med statsfjernsynet lovpriste det kinesiske regimet for sin kontante måte å holde all opposisjon nede, slik at samfunnets hjul kan rulle og økonomien vokse.

Ikke hadde han tenkt å pådytte kineserne noen demokratiske ideer eller snakke om menneskerettigheter, men mente tvert i mot at tsjekkerne ville ha mye å lære om hvordan det går an å få fart på sakene. 

Både Tibet og Taiwan må betraktes som naturlige deler av Folkerepublikken, forklarte Milos Zeman.

Smisker
Hjemme i Praha sto politikere fra alle sider i kø for å få uttrykke sin offentlige misnøye over en president som indirekte lovpriser massakren på Den himmelske freds plass - og direkte forventer at Taiwan i nærmeste framtid blir gjenforent med fastlandet.

Var det et klønete forsøk på å innynde seg - med servilt smisk - overfor vertskapet?

PÅ FEST MED JENS: Daværende statsminister Milos Zeman var 27 mars 2000 på besøk i Norge og blir her tatt i mot til regjeringsmiddag på Akershus slott av den ferske statsminister Jens Stoltenberg og hans ektefelle Ingrid Schulerud.
Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
PÅ FEST MED JENS: Daværende statsminister Milos Zeman var 27 mars 2000 på besøk i Norge og blir her tatt i mot til regjeringsmiddag på Akershus slott av den ferske statsminister Jens Stoltenberg og hans ektefelle Ingrid Schulerud. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Eller har alkoholtåka lagt seg så tjukk at Milos Zeman ikke lenger er klar over hva han går rundt og sier? spurte tsjekkiske medier.

Mangel på dømmekraft
Som om turen ikke allerede hadde bydd på nok bråk, så avsluttet presidenten med å la den offisielle regjeringsmaskina fly uten ham tilbake fra Beijing. Han takket nemlig - sterkt mot sine medarbeideres råd - ja til å haike med det leasede privatflyet til en tsjekkisk milliardær som hadde deltatt i den offisielle delegasjonen og derfor fått i land fete kontrakter under oppholdet.

«Smakløst» og «mangel på dømmekraft» var blant de mildere karakteristikkene som ble tatt i bruk.

En av presidentens etter hvert ytterst få forsvarere, gikk i går ut i Radio Prag og hevdet at de to siste ukene egentlig ikke har vært annet enn en sammenhengende hetskampanje fra medienes side. Nå hadde Zeman omsider fått nok og banket i bordet, forklarer Jan Veleba - som er formann i det eneste partiet som fortsatt er lojalt overfor Zeman.

Mens mange fremhevet at gratis luksusreise - med tilhørende champagne fra rikfolks kraner - utgjorde krystallklare brudd på alle skrevne og uskrevne regler om politisk integritet, nøyde statsminister Bohuslav Sobotka seg med et par verbale ørefiker: Turen i privatjet var en «politisk feil» og presidenten burde ha tenkt på respekten for det høye embetet han sitter i.

Medaljer til venner
I forrige uke brøt et nytt rabalder løs, da halve Praha demonstrativt lot være å stille til den årlige gallamottakelsen under feiringen av den tsjekkiske nasjonaldagen, fordi Zeman lot være å invitere to universitetsrektorer som tidligere hadde våget å kritisere ham. På toppen av alt, delte presidenten ut høye utmerkelser til to filmfolk som etter sigende ikke har produsert stort mer enn en valgspott for Milos Zeman - og sannelig også en film om dennes liv og karriere.

Opposisjonsleder og mangeårig utenriksminister Karel Schwarzenberg sier i Süddeutsche Zeitung at han etter alle presidentens merkelige utfall, ikke vet om det er korrekt å konferere en politiker eller en lege om saken. Avisa Lidove Noviny skriver rett ut at «presidenten er fysisk og psykisk ødelagt av alkohol».

I det allerede legendariske tv-intervjuet med de vulgære utbruddene, får Milos Zeman også si sin hjertens mening om egne kritikere:

«De fleste kommentatorer kommer fra et søppelspann og hører derfor hjemme i dass. Jeg har ikke annet enn forakt til overs for dem».

En talsmann gjorde torsdag klart overfor pressen at Milos Zeman ikke akter å be noen om unnskyldning for noe som helst og at han nå betrakter de siste ukenes begivenheter som tilbakelagte. 

Men det er - ifølge blant andre Süddeutsche Zeitung - på langt nær sikkert at den tsjekkiske presidenten greier å redde skinnet denne gangen. 

Språkbruket på tv var så simpelt at en overveiende majoritet av både befolkning og politikere nå krever at han så hurtig som mulig får avskjed på grått papir.