- Presset til å dømme Marius for drap

Marius Gulbrandsen (24) må sone tre uker i fengsel etter at han tidligere i år ble dømt for bildrap. Nå tar to av dommerne bladet fra munnen og vedgår at de ønsket å frikjenne Marius.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ble presset til å dømme Marius for drap, sier de til Dagbladet.

Det oppsiktsvekkende utspillet fra dommerne kommer etter at den dømte studenten sto fram i Dagbladet i forrige måned. Enka etter mannen som ble påkjørt sa til Dagbladet at det er meningsløst å straffe Gulbrandsen med fengsel. Marius hadde kjørt på hennes mann etter det domstolen fastslo var «kanskje ett sekunds uoppmerksomhet».

Debatten kvalt

Etter befaringen hadde flere av lekdommerne bestemt seg for at Marius Gulbrandsen burde frifinnes . Men den debatten ble ifølge dem kvalt i fødselen:

- Vi syntes at Marius Gulbrandsen skulle gå fri. Dødsulykka han var tiltalt for å være skyldig i, var et hendelig uhell, sier meddommer Arne Bernt Paulsen, som var dommer under rettssaken i Agder lagmannsrett.

Han velger å gå ut på denne måten i Dagbladet, selv om det strider mot all kutyme, fordi han i ettertid angrer at han lot seg presse.

- Vi var tre meddommere som var samstemte om at Marius Gulbrandsen burde frikjennes eller slippe fengsel. Men vi fikk klar beskjed av fagdommerne om at hvis vi gikk for frifinnelse, ville vi bare gjøre det verre for Marius. Da ville han sannsynligvis få en svært streng straff i neste instans, hevdet de. Dermed var vi i en tvangssituasjon.

- Så dere ble presset?

- Ja, vi fikk forelagt et juridisk regnestykke, og jeg tenkte at dette er jussens bokstav. Vi meddommere er jo bare vanlige mennesker. Jeg syntes straffen var svært urettferdig, men gikk motvillig med på den, forteller Paulsen.

Gulbrandsen ble dømt til fengsel i 90 dager, hvorav tre uker ubetinget, med en prøvetid på to år.

- Følte meg presset

En annen av meddommerne, Erna Robstad, bekrefter overfor Dagbladet at også hun stemte mot sin overbevisning.

- Jeg var imot å dømme ham. Men jeg følte meg presset da jeg hørte at dommen kunne bli opphevet og straffen strengere hvis vi frifant ham, sier Robstad til Dagbladet.

Lagdommer Trude Sæbø var en av de tre fagdommerne som kritiseres for å ha utøvd utidig press mot lekdommerne. Hun vil ikke kommentere den konkrete saken, men sier generelt:

- Det er et problem at også vi fagdommere kan være uenige i den strenge linjen som Stortinget og Høyesterett har lagt seg på. Personlig synes jeg den er for streng, men som fagdommere er det vår oppgave å sørge for at loven følges, sier Sæbø til Dagbladet.

VILLE FRIFINNE: Lekdommerne Arne Bernt Paulsen og Erna Robstad ville frifinne Marius Gulbrandsen, men sier de ble presset til å dømme ham for uaktsomt bildrap. Bildet er tatt etter rettsaken.