Presset til å gi kommunene mer

Etter et dramatisk møte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe måtte en hardt presset statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i går kveld finne mer penger til Kommune-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når kommunalminister Sylvia Brustad i dag legger fram opplegget for kommunenes inntekter og utgifter for 2001, har blekket i kommuneøkonomiproposisjonen knapt tørket. Arbeiderpartiets stortingsgruppe gikk i går til det drastiske skritt å kreve endringer i forslagene regjeringen skal legge fram i dag.

Mer penger

Etter det Dagbladet kjenner til var regjeringens egentlige forslag at kommunenes inntekter skulle økes med mellom to og tre milliarder kroner. Dette er en så liten økning at et underskuddspreget Kommune-Norge må belage seg på kraftige kutt neste år. Dette tallet fikk Ap's stortingspolitikere først presentert i går. Reaksjonen var voldsom i det lukkede møtet.
Kommunalminister Brustad, statsminister Stoltenberg og finansminister Schjøtt-Pedersen fikk så ørene flagret. Flere mente at dette kommuneopplegget var så dårlig at Arbeiderpartiet ikke lenger kunne stå for det partiet hadde sagt i opposisjon.

Sjokk

Den voldsomme reaksjonen kom som et sjokk på regjeringsmedlemmene. Sondering som skal være mellom stortingsgruppe og regjeringsapparat i forkant av viktige saker hadde tydeligvis sviktet fullstendig. Nå måtte statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og kommunalminister Sylvia Brustad sette seg ned sammen med ledelsen i Ap's stortingsgruppe for å løse floken.

Etter det Dagbladet forstår ble resultatet en betydelig økning av pengesekken til kommunene. Et ekstraordinært gruppemøte i Arbeiderpartiet skal diskutere det nye forslaget i dag tidlig. - Ja, det var stor diskusjon rundt kommuneøkonomien. Derfor gikk gruppeledelsen en ny runde med regjeringen, sa gruppeleder Hill-Marta Solberg til Dagbladet i går kveld.

Kommunene har krevd en inntektsøkning på ti milliarder neste år. De tre siste årene har Kommune-Norge opparbeidet seg er et samlet underskudd på nesten 30 milliarder kroner.