Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset til å slippe listene

Kripos mente det var uforsvarlig å frigi listen over de savnede allerede i går, men ble presset til å offentliggjøre den svært mangefulle oversikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos ønsket å bruke minst ett døgn til på å kryssjekke opplysningene før de gikk offentlig ut med listen, får Dagbladet bekreftet fra flere sentrale kilder. Men de ble overstyrt av den politiske ledelsen - der justisminister Odd Einar Dørum og utenriksminister Jan Petersen sitter med ansvaret - som insisterte på å få ut listene så raskt som mulig.

I løpet av åtte timer ble antall savnede justert ned fra 275 til 109 nordmenn, som var det offisielle tallene seint i går kveld.

Rot og feil fra UD-listene 

De lokale politidistriktene fikk de 275 navnene bare et par timer før de ble frigitt på pressekonferansen i Oslo. Kripos mente lokalt politi skulle få muligheten til å dobbeltsjekke mange av navnene, men det rakk de aldri før listen ble sluppet.

Dermed fikk over 150 norske voksne og barn et sjokk i går, da de plutselig så sitt eget navn på oversikten over savnede etter flomkatastrofen.

Kripos-sjef Arne Huuse ville i går kveld ikke kommentere opplysningene om at Kripos ble overstyrt av politiske myndigheter. Huuse vil heller ikke oppgi om han synes Kripos overtok styringen av registreringen for seint.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er viktig at politiet får informasjon om savnede personer på et så tidlig tidspunkt som mulig, sier Huuse til Dagbladet.

Arrogant

Utenriksdepartementet ga sine lister over savnede nordmenn til Kripos på torsdag. På under fire døgn jobbet mellom 30 og 40 Kripos-ansatte døgnet rundt for å sjekke opplysningene. Det førte til at 8|000 registreringer ble redusert til 275 savnede mandag formiddag. Men selv da var det mange navn som enkelt kunne vært sjekket ut.

Oversikten fra UD hadde ifølge Dagbladets kilder også en rekke mangler:

• Den inneholdt navn på personer som ikke eksisterer.

• En rekke personer hadde flere registreringer, noen sto oppført med bare for- eller etternavn.

• Feil fødselsnummer gikk igjen på flere savnede

• Informasjon om savnede skal blant annet ha blitt skrevet på lapper.

• Registreringen ble håndtert meget lite profesjonelt av UD. Det virker som om de ikke hadde noen rutiner for å føre lister over nordmenn som ble meldt savnet. Listene fra UD var nærmest en kladd, understreker flere sentrale kilder.

Og flere legger til:

- Det virket som om den politiske ledelse ville leke operativ uteleder.

- UD var viktig

Og som om ikke dette var nok: Etter at beslutningen om å overføre registreringsjobben til Kripos ble tatt, ble det, ifølge Dagbladets kilder, fra UD-hold uttrykt skepsis til at politiet ville klare å håndtere den omfattende jobben. Flere politikilder betegner UDs opptreden som arrogant og lite profesjonell.

I løpet av en kort time fra listen ble sluppet klokka 11.30, sporet Dagbladet opp 63 personer som var i god behold. Mange av dem var i Norge, og flere hadde ikke engang vært på ferie på den tiden hvor flodbølgene rammet Sørøst-Asia.

Helt fram til i går formiddag, var tallet på reelt savnede 462. 983 personer hadde status som ukjente man ikke hadde fått kontakt med. Det var disse usikre opplysningene regjeringen fram til torsdag baserte sine beslutninger på. Da overtok Kripos arbeidet, og i løpet av fire døgn kunne de heldigvis stryke 1170 navn fra listene. I løpet av ettermiddag og kveld i går hadde Kripos, lensmenn og presse redusert det samlede savnet-tallet med tilsammen 1336 personer - ned til drøyt 100 personer.

- Politiets registrering i forbindelse med savnede personer er noe helt annet enn det UD har foretatt seg. Men det er klart at UD spilte en viktig rolle til å begynne med, sier Kripos-sjef Arne Huuse.

ORDKNAPP: Kripos-sjef Arne Huuse vokter sine ord og sier ikke mye.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media