Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Presset til ekstrarunde om ny PST-sjef

Justisministeren skal ha planlagt utnevnelse før stortingsvalget, men nå intervjues kandidatene på nytt.

PÅ VEI UT: Sittende PST-sjef Jørn Holme (i midten) tiltrer som ny riksantikvar 22. oktober, og jakten på hans etterfølger går mot slutten - men trolig ikke så raskt som justisminister Knut Storberget ønsket. Arkivfoto: FRANK KARLSEN
PÅ VEI UT: Sittende PST-sjef Jørn Holme (i midten) tiltrer som ny riksantikvar 22. oktober, og jakten på hans etterfølger går mot slutten - men trolig ikke så raskt som justisminister Knut Storberget ønsket. Arkivfoto: FRANK KARLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Regjeringen ser nå ut til å ha senket tempoet i ansettelsen av ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste.

- Jeg kan bekrefte at noen er innkalt til annengangsintervjuer, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johnsen i Justisdepartementet til Dagbladet.

Utover det vil han ikke si mer om prosessen enn at «saken er til behandling» og at departementet konstaterer at det ikke er aktuelt med noen utnevnelse før valgdagen.

Etter det Dagbladet forstår skal minst ett av de nye jobbintervjuene foregå i morgen.

Det er tre av de fire opprinnelige søkerne som nå er aktuelle: Leder for Gjenopptagelses- kommisjonen, advokat Janne Kristiansen; avdelingsdirektør Trond Egil With i Politidirektoratet og assisterende sjef Roger Berg i PST. Førstnevnte skal ha blitt bedt om å søke av Knut Storberget.

Skulle vært klar
Prosessen etter Jørn Holmes avgang fra landets mest sensitive politistilling har trolig blitt mer kronglete enn planlagt for justisministeren. Enkelte av søkerne skal først ha fått opplyst at det kun ble én intervjurunde, en runde som ble fullført på én dag, like etter søknadsfristen.

Trolig ønsket Storberget å kunngjøre utnevnelsen seinest i forrige uke, men samtidig mobiliserte politiorganisasjonene og opposisjonen. De er sterkt kritiske til Kristiansens tidlige favorittstempel. Blant uttalte Høyres justispolitiker Elisabeth Aspaker til VG at Storberget er «dumdristig» om han prøver seg på en hasteutnevnelse, og truet ham med å fremme saken for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

PÅSTÅTT FAVORITT: Leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Janne Kristiansen, skal ha blitt bedt av justisministeren om å søke PST-sjef-stillingen, noe som skapte bekymring i politiorganisasjonene for at prosessen allerede var avgjort.
Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX .
PÅSTÅTT FAVORITT: Leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Janne Kristiansen, skal ha blitt bedt av justisministeren om å søke PST-sjef-stillingen, noe som skapte bekymring i politiorganisasjonene for at prosessen allerede var avgjort. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

Etter det Dagbladet får opplyst var ansettelsen av ny PST-sjef opprinnelig på sakskartet til Kongen i statsråd 4. september, men ble trukket like før. Statsministerens kontor vil ikke kommentere dette. Ny intervjurunde skal ha blitt klargjort i slutten av forrige uke - ifølge Storbergets kritikere fordi den politiske belastningen ble for stor til å la være.

- Det ser ut til at statsråden nå har bestemt seg for å bruke mer tid på saken, og det er lurt. Dette er en altfor viktig stilling till at man kan «rushe» ansettelsen. Både den han skal ha bedt om å søke og de andre er tjent med at spillereglene blir fulgt, sier Elisabeth Aspaker (H) til Dagbladet.

- Positivt
Internt i politietatene er mange positive til både With og Berg , mens få har personlige erfaringer med Kristiansen.

Den høyt respekterte juristen som nå leder Gjenopptagelseskommisjonen har i motsetning til de to førstnevnte ikke erfaring fra politiet eller påtalemyndigheten. Folk i fagforeningene og i PST Dagbladet har vært i kontakt med understreker at det ikke er negative til noen av kandidatene, men at de reagerte på at utfallet så ut til å være forutbestemt.

- Hvis det er riktig at de tar kandidatene inn til nye intervjuer, er vi veldig tilfreds med det. Her er det viktig å få en grundig prosess, sier Curt A. Lier, leder i Politijuristene.

- Jeg registrerer at prosessen i hvert fall tar lengre tid enn planlagt, det får vi tolke positivt. Vi forutsetter at dette er en reell ny vurdering og en bredere prosess, slik vi har bedt om tidligere, sier også leder Arne Johannesen i Politiets fellesforbund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!