Presset til overdose på nettet

Brandon Carl Vedas (21) logget seg på en pratekanal på nettet, satte på webkamera og tok livsfarlige mengder piller. Andre nettbrukere oppfordret ham til å dytte i seg mer. Han lot seg presse i døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no har fått tilgang til nett-loggen som viser Vedas' aktivitet de siste 62 minuttene han var i live. 21-åringen, som er fra Phoenix i Arizona, brukte kallenavnet «Ripper» på pratesystemet IRC. Han ba de andre på kanalen om å se på webkameraet hans, mens han dyttet i seg antidepressiver og alkohol.

- Dette er en god natt, kamerater, skrev han 12. januar klokka 04.06, og listet opp alle de forskjellige narkotiske stoffene han satte til livs.

Det var tydeligvis ikke nok for alle.

- Spis mer, din feiging. Spis det for faen, sier en av de andre personene på snakkekanalen, en oppfordring Vedas fulgte.

Nervøse

Noen av de rundt ti nettbrukerne skjønte at ikke alt var som det skulle da 21-åringen begynte å bli svekket av de sterke medikamentene. Vedas selv forsto også at noe var i ferd med å gå forferdelig galt, og ga ut telefonnummeret sitt.

- Ring hvis jeg ser død ut.

Personen som hadde oppfordret Vedas til å fortsette å ta piller ringte angivelig til 21-åringen. Flere andre personer på pratekanalen begynte å bli tydelig nervøse, og skrev at noen måtte ringe til politiet. Det var det ingen som gjorde.

Klokka 05.04 kom de siste usammenhengende setningene fra Vedas:

«[05:04] ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~shoa»
«[05:04] I'm fukcin».

Så ble det stille.

Broren sørger

Samtalen blant de andre på pratekanalen fortsatte, og det var uenighet om Vedas var død eller ikke.

- Hvorfor sitter han bare der, og holder hodet sitt? spurte en av personene på kanalen.

- Hvorfor ikke? var det raske svaret fra en annen.

Klokka 05.23 ringte endelig en av personene i pratekanalen politiets nødnummer, 911, til tross for at flere av de andre på kanalen ba ham ikke gjøre det. Innringeren var svært forsiktig med hva slags informasjon han ga ut, og ga bare politiet mobilnummeret til Vedas.

Nummeret var ikke registrert på noen adresse, og politiet kunne ikke gjøre noe.

Klokka 05.50 fryktet flere at Vedas var død.

- Dette kommer til å føre med seg store problemer, sier en.

- Det har du helt rett i, svarer en annen.

21-åringens bror, Rich, trodde ikke sine egne øyne da han så nettloggen der broren døde.

- Jeg har lest loggen, og den er forferdelig. Brandon var en ekte person, med en ekte familie og venner som sørger. Jeg elsket ham.

DØD: Brandon Carl Vedas ble bare 21 år gammel. Overdosedødsfallet hans ble sendt direkte på Internett.