Presset til retrett

Opprørsleder Moqtada al-Sadr fikk kniven på strupen, og sa i går kveld gjennom en talsmann i Najaf at han ville avvæpne sin Mehdi-hær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det betyr ikke nødvendigvis at freden senker seg over sjiamuslimenes helligste by. Det var et klart ultimatum fra Iraks regjering, støttet av overlegne amerikanske styrker, som bidro til en foreløpig løsning på den spente situasjonen.

al-Sadrs milits har stått mot amerikanske soldater og irakiske regjeringssoldater i snart to uker. Flere hundre er drept.

Den irakiske hæren krevde i natt at al-Sadrs menn avvæpnes umiddelbart, og lovte amnesti i gjengjeld. Likevel er den væpnete konfrontasjonen i Najaf neppe over.

Nå må det forhandles om betingelsene. Et av al-Sadrs krav er at amerikanerne trekker seg ut av Najaf og området rundt mausoleet der imam Ali ligger begravet.

Kraftig språk

-  Moqtada og hans krigere er rede til å legge ned våpnene for Iraks skyld, sa Ali al-Yassiri, en talsmann for Moqtada al-Sadr. Det var bare gått noen timer siden Iraks forsvarsminister Hazim al-Shaalan brukte kraftig språk for å få al-Sadr til å krype ned fra barrikadene.

-  De kommende timene blir avgjørende, og vi skal lære dem ei lekse de aldri kommer til å glemme, sa forsvarsministeren.

Før han avslørte at Irak langt fra er en rettsstat med uavhengige domstoler som dømmer de rettferdige og de ikke fullt så rettferdige:

-  Mehdi-militsen må oppløses, og al-Sadr må møte for statsministeren, som er den som skal avgjøre hans skjebne, sa Shaalan. Bare timer etter denne kraftsalven kom erklæringen fra al-Sadrs talsmenn. Men al-Sadr har under hele den snart to uker lange konflikten klatret opp og ned av barrikadene.

Harde sammenstøt

Også i går var det harde sammenstøt, der overlegent utstyrte amerikanske soldater hamret løs på dårligere trente og mye dårligere utstyrte tilhengere av al-Sadr.

Direktøren ved sykehuset i Najaf sa at 29 døde og sårede ble brakt til sykehuset i går.

Mange av delegatene til den nasjonale konferansen i Bagdad har tatt til orde for å dra al-Sadr inn i den politiske prosessen. Han er en politisk maktfaktor som har spredd det sjiamuslimske opprøret til fattige områder. Spørsmålet USA og den irakiske regjeringen må ta stilling til, er om al-Sadr er farligst hvis han dras inn i den politiske prosessen, eller om han er farligst som en religiøs leder utenfor regjeringens kontroll.

RÅTT PARTI: Overlegent utstyrte amerikanske soldater kjemper mot opprørssoldater i Najaf. Her er amerikanere på vakt mot snikskyttere i går.
KAMPER I GÅR: al-Sadrs styrker sikter på amerikanske panservogner.
PÅ DEFENSIVEN: Moqdata al-Sadr.