Presset til retrett

Opprørsleder Moqtada al-Sadr fikk kniven på strupen, og sa i går kveld gjennom en talsmann i Najaf at han ville avvæpne sin Mehdi-hær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men det betyr ikke nødvendigvis at freden senker seg over sjiamuslimenes helligste by. Det var et klart ultimatum fra Iraks regjering, støttet av overlegne amerikanske styrker, som bidro til en foreløpig løsning på den spente situasjonen.

al-Sadrs milits har stått mot amerikanske soldater og irakiske regjeringssoldater i snart to uker. Flere hundre er drept.

Den irakiske hæren krevde i natt at al-Sadrs menn avvæpnes umiddelbart, og lovte amnesti i gjengjeld. Likevel er den væpnete konfrontasjonen i Najaf neppe over.

Nå må det forhandles om betingelsene. Et av al-Sadrs krav er at amerikanerne trekker seg ut av Najaf og området rundt mausoleet der imam Ali ligger begravet.

Kraftig språk

-  Moqtada og hans krigere er rede til å legge ned våpnene for Iraks skyld, sa Ali al-Yassiri, en talsmann for Moqtada al-Sadr. Det var bare gått noen timer siden Iraks forsvarsminister Hazim al-Shaalan brukte kraftig språk for å få al-Sadr til å krype ned fra barrikadene.

-  De kommende timene blir avgjørende, og vi skal lære dem ei lekse de aldri kommer til å glemme, sa forsvarsministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer