Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstres landsmøte

Presset Trine talte til Venstre etter internt opprør

Skei Grande legger fram planen for valget.

PRESSET: Det var en presset, men offensiv Trine Skei Grande som talte til Venstres landsmøte i Ålesund.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRESSET: Det var en presset, men offensiv Trine Skei Grande som talte til Venstres landsmøte i Ålesund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som lyn fra klar himmel runget kritikken mot Venstre-leder Trine Skei Grande i Dagbladet i dag.

Venstres Abid Raja varslet oppvask på landsmøtet i helga etter partilederens kalde skulder mot Frp tidligere denne uka. Han har klokkeklar på at Venstre tjener på et samarbeid med Frp, og var dypt uenig med kursen partileder Trine Skei Grande legger for valget 2017.

Til tross for kritikken, og den mulige oppvasken, så var det en offensiv Trine Skei Grande som tok til talerstolen på Venstres landsmøte. Hun åpnet talen uten å nevne utspillet fra Raja.

- Det er deilig å være tilstede på et landsmøte som har troa på framtida. Vi står i en kamp. En kamp som går rett inn mot Venstres idegrunnlag. En kamp mellom dem som vil modernisere samfunnet og de sterke kreftene som vil se bakover og drømme om hvordan verden så ut før. Det er vår tids sivilisasjonskamp, sa hun.

Morna Siv?

Under landsmøtet skal Skei Grande få med seg partiet på hvilken strategi de skal velge dersom det blir borgerlig flertall etter valget, og kan vente seg motstand fra nettopp Raja, som ikke ønsker at Venstre vender Frp regjeringsryggen.

Han sa følgende til Dagbladet i går:

- Nå handler det om Venstres overlevelse, da må jeg bryte tausheten på vegne av alle dem i partiet som forteller meg at de er dypt frustrerte over partiledelsens strategi.

- Det er svært uklokt å annonsere seks måneder i forveien at vi skal kaste Frp og Høyre ut av regjering, for så å tre inn selv. Reaksjonene internt i Venstre er sterke, men folk biter det i seg, sa Abid Raja, og kritiserte dermed linja partileder Trine Skei Grande har lagt seg på.

Abid Raja mener at Venstre ikke må undervurdere det sinnet som nå bygger seg opp i Frp og Høyre.

- Når Trine sier at hun vil kaste dem ut av regjering, oppfatter Frp og Høyre oss som kravstore og umulige å ha med å gjøre. Man kan ikke stikke spydet i brystet på noen for i neste runde regne med deres støtte for selv å komme i regjering. Vi setter oss selv sjakk matt.

Lovet å være på sitt beste

Det var i intervju tidligere denne uka at Venstre-lederen gjorde det klart at partiet vil inn i regjering, og vil ha en «blågrønn regjering». Mange tolket, deriblant Raja, tolket det til at Venstre vil i regjering, men ikke i regjering med Frp. Det mener Venstre-profilen var en dårlig plan fra partilederen.

Trine Skei Grande nevnte ikke Abid Raja fra talerstolen, men lover landsmøtet å være sitt beste jeg framover.

- Fra nå av skal jeg love å være på mitt beste, hver eneste dag, og jobbe for å gjennomføre den forskjellen jeg vet at alle vi i denne salen brenner for å få gjennom, sier hun.

- De siste dagene er det noen kommentatorer som sier jeg er sliten, som sier jeg er ferdig med politikk. Til dem vil jeg si: Det er ingen av dem som har skrevet det, som har spurt meg om hvordan jeg har det, sier hun.

Skei Grande innrømmer at hun var sliten etter budsjettforhandlingene i fjor høst, men bedyrer at slitet var verdt det.

- Urettferdig

I sin tale til Venstres landsmøte lovet Venstre-lederen å kjempe for bedre rettighetene.

– Det er nemlig sånn at selvstendig næringsdrivende som har få fradrag, for eksempel teknologibedrifter, betaler rundt 30.000 mer i skatt enn vanlige arbeidstakere med samme inntekt, sa Grande og viste til at vanlige lønnsmottakere har et stort minstefradrag, mens selvstendig næringsdrivende bare får fradrag for faktiske utgifter, skriver NTB.

Grande påpekte også at de som skaper jobber, må betale skatt før de har tjent penger, og at selvstendig næringsdrivende betaler mer i trygdeavgift enn vanlige lønnsmottakere, men har dårligere ordninger.

– Dette er urettferdige ordninger som Venstre vil gjøre noe med, slo hun fast.