Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presset vennen?

TROMSØ (Dagbladet): Kan 17-åringen som er siktet for drapet på sin egen far, ha manipulert den 18 år gamle kameraten til å delta i drapshandlingen? Ba han kameraten avgi falsk forklaring om omstendighetene rundt drapet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spørsmål som både politiet og 18-åringens forsvarer nå stiller seg. I politiavhør har guttene forklart at det var 17-åringen som løsnet det første hagleskuddet mot sin far, den 52 år gamle Bernt Alfred Lillebo. Deretter skjøt 18-åringen, har de forklart.

Maktforhold

I lokalmiljøet i Børselv stiller folk spørsmål ved hvorvidt 18-åringen kan ha deltatt på lik linje med 17-åringen.

Politiinspektør Kåre Songstad bekrefter at maktforholdet de to siktede imellom vil bli et sentralt tema i avhørene framover. - Det vil ta tid å trenge til bunns i saken, sier Songstad. I dag samler han etterforskerne til møte i Lakselv.

- Vi kommer til å trappe opp den taktiske etterforskningen i hjemkommunen Porsanger og i Nordkapp, der de siktede gikk på skole. Målet er å kontrollere opplysninger guttene har gitt i avhør, bekrefter Songstad. Advokat Torstein Rugtvedt forsvarer 18-åringen. Han stiller de samme spørsmålene som politiet. Og sier:
- Min klient har ikke nødvendigvis hatt den rollen han selv opppgir. Ingen får vite hvordan han skulle hatt et motsetningsforhold til Lillebo, slik politiforklaringen hans tyder på. I samtaler med meg har 18-åringen tvert imot understreket at han betraktet avdøde som en «kjempemann», sier Rugtvedt.

17-åringens forsvarer, advokat Ole Martin Andreassen, sier derimot at det ikke er noe i forklaringene som utpeker hans klient til hovedmann.

- Avhørene er ikke kommet langt nok til å danne seg bilde av forholdet de to imellom, mener Andreassen.

Overlegg - eller ikke?

Et sentralt poeng blir å granske episoden som ledet til skuddene.

Det blir også viktig å avklare hvor lang tid det gikk fra episoden oppsto til første skudd falt (det er antydet et kvarter), hvor lang tid som gikk før skudd nr to falt, hva som skjedde i mellomtida - og hvilket av skuddene som var dødelig. Dette har betydning for spørsmålet om et eventuelt overlegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media