Prest ble beskyldt for sex-overgrep

Da hadde den bedrageritalte kvinnen allerede fått låne 1100 kroner. - Vanskelig å forklare hennes manipulering før du har møtt henne.

ADVARER:  Prest Øyvind Mæland i Lambertseter menighet i Oslo ble lurt for 1100 kroner av bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. - Men den trakasserende adferden er mer alvorlig, sier presten, som er stevnet som vitne i straffesaken i Oslo tingrett i juni. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET.
ADVARER: Prest Øyvind Mæland i Lambertseter menighet i Oslo ble lurt for 1100 kroner av bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. - Men den trakasserende adferden er mer alvorlig, sier presten, som er stevnet som vitne i straffesaken i Oslo tingrett i juni. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Prest Øyvind Mæland i Lambertseter menighet i Oslo er en av kirkens menn som er blitt offer for bedrageri- og trusseltiltalte Marie Madeleine Larsen - alias Maria Kristoffersen.

Ifølge tiltalen, som Oslo tingrett skal behandle i juni, har hun også utsatt en nonne og en kvinnelig soldat i Frelsesarmeen for grovt bedrageri.

Like før jul 2010 ringte en kvinne og bestilte time til sjelesorg. Hun presenterte seg som Marie Madeleine Larsen - det siste navnet hun er registrert med i Folkeregisteret.

- Vanskelig å forklare Ved en anledning «forsnakket» hun seg og brukte sin forrige identitet Maria Kristoffersen.

Etter to samtaler lånte han henne likevel 1100 kroner.

- Jeg har nesten aldri lånt ut penger til ukjente.  Det er vanskelig å forklare hennes manipulerende evner før du har møtt henne. Men det er ikke pengene som betyr noe. Det er hennes trakasserende adferd som er det alvorlige. Jeg ble oppringt 15-20 ganger i døgnet, sier presten til Dagbladet.

Han kjente igjen et mønster som prestekolleger i Nordstrand og på Frogner hadde vært utsatt for. Kvinnen ville treffe presten på tider og steder der det ikke var kolleger eller andre vitner.

Ergo var det ingen som umiddelbart kunne avvise ryktespredning om sexovergrep - et velkjent hevnmotiv fra den tiltalte kvinnen når hun ikke fikk penger.

- Du er anmeldt for sex-overgrep - Foran en av sjelesorgsamtalene, tok jeg lunta i forkant og avtalte at kolleger kom innom kontoret og «forstyrret» flere ganger.

- En kveld fikk jeg en telefon fra VG som ville vite hvordan jeg stilte meg til en politianmeldelse for seksuell trakassering av en kvinne i menighet.

2005:  Den bedrageridømte og -tiltalte kvinnen  for snart sju år siden - da som Maria Kristoffersen. Foto: Privat.
2005: Den bedrageridømte og -tiltalte kvinnen for snart sju år siden - da som Maria Kristoffersen. Foto: Privat. Vis mer

- Seinere fikk jeg vite at Marie Madeleine Larsen selv hadde møtt opp hos VG og fortalt en historie om at hun var venninne av en kvinne som var utsatt for alvorlige sex-ovegrep. Da spilte hun altså rollen som venninne av seg selv, sier prest Mæland.

Han vet ikke om en slik sak noen gang ble anmeldt til politiet.

Hevn for slottadvarsel Han regner med at tipset til VG det kan være hevn for at han advarte et slott i Danmark mot at hun bestilte selskapslokaler i kirkens navn.

Så fort den tidligere bedrageridømte kvinnen ble «avslørt» av presten i Lambertseter kirke, gikk Kirkelig Fellesråd ut med en advarsel mot henne til alle menigheter.

Prest Øyvind Mæland er stevnet som vitne i straffesaken, som starter 6. juni.

MARS 2012:  Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord 15. mars på oppdrag fra et annet politidistrikt i Sør-Norge, der hun er anmeldt for bedrageri for kort tid siden. Hun har også brukt navnet Maria Kristoffersen de siste årene. FOTO: LASSE LJUNG, NYHETSFOTO.
MARS 2012: Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord 15. mars på oppdrag fra et annet politidistrikt i Sør-Norge, der hun er anmeldt for bedrageri for kort tid siden. Hun har også brukt navnet Maria Kristoffersen de siste årene. FOTO: LASSE LJUNG, NYHETSFOTO. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer