Prest dømt for utukt

TROMSØ (Dagbladet): Mens resten av familien sov, gikk den sju år gamle jenta inn til presten for at han skulle lese eventyr for henne. Nå har Vesterålen herredsrett dømt presten til 10 måneders fengsel for utuktig omgang med jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepet skjedde i 1987, tidlig en søndags morgen før gudstjenesten, mens jentas familie var på besøk hos presten, som var en nær venn av familien. Sjuåringen var sterkt knyttet til ham, og om morgenen gikk hun derfor inn til ham på soverommet for at han skulle lese eventyr for henne.

Forandringer

Da familien skulle reise hjem senere på dagen, ville ikke jenta si farvel.

I månedene og årene som fulgte, merket foreldrene tydelige forandringer på jenta.

Hun ble mer og mer innesluttet, og fikk få venner da hun begynte på skolen. Når presten kom på besøk, holdt jenta seg unna. Foreldrene stusset over dette, men til tross for antydningene, reagerte de ikke.

Først ni år senere kom forholdet for en dag.

Da presten i fjor vår sendte jenta konfirmasjonshilsen, nektet hun å ta imot gaven. Foreldrene skjønte da at noe var galt. I løpet av ettermiddagen fortalte hun den forferdelige historien til moren.

Ingen tvil

Til tross for at presten hele tiden har nektet for at noe hadde skjedd, var ikke herredsretten i tvil om at overgrepet hadde funnet sted. Foruten dommen på ti måneders fengsel, idømte en enstemmig rett mannen å betale 10 000 kroner i erstatning, samt 25 000 i saksomkostninger.

Presten har anket saken.

Han er nå bosatt i en annen del av landet, hvor han er langtidssykemeldt.