Prest dømt til 5 1/2 år for sexovergrep

Søre Sunnmøre herredsrett har dømt den 43 år gamle presten som var tiltalt for sexovergrep mot tre døtre og en kvinne, til fengsel i fem år og seks månder. Sorenskriveren mener presten må frifinnes, mens meddommerene dømte ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Retten er splittet i synet på om presten er skyldig i anklagene mot ham. Rettens formann, sorenskriver Ingolv Joa, mener presten må frifinnes, men meddommerne i saken mener han er skyldig i de alvorlige anklagene. Aktor, statsadvokat Haakon Meyer la ned påstand om syv års fengsel. Dermed er dommen halvannet år lavere enn påstanden.

43-åringen er også dømt til å betale de fornærmede i underkant av 850 000 kroner i erstatning, tillegg til at han er fradømt muligheten til å arbeide som sjelsørger i all framtid.

Til etteretning

Aktor i saken mot presten, statsadvokat Haakon Meyer ønsker ikke å kommentere dommen i detalj, ettersom han ikke har lest premissen for rettens slutninger.

- Erkjente presten noengang under sakens gang at han hadde hatt seksuell omgang med kvinnen han var sjelsørger for?

- Nei, det gjorde han ikke, sier Meyer.

Under saken har han korrigert tiltalen noe mot presten, men Meyer mener ikke dette var av vesentlig betydning for sakens utfall eller dommen.

Alvorlige anklager

Den 43 år gamle presten har i retten forsvart seg mot anklager om sexmisbruk av tre døtre, og for vold og misbruk av en bergenskvinne han drev sjelesorg for. Kvinnen hevdet i politiavhør at hun var blitt pisket under overgrepene, men presten nektet for alt.

Saken har vakt mye oppsikt. Aldri før har en prest i Den norske kirke måttet stå til rette i en norsk domstol med en så alvorlig tiltalebeslutning mot seg. 43-åringen ble pågrepet i november 1998, og han satt to måneder i varetekt. Kripos bisto politiet på Sunnmøre med tekniske etterforskere. Saken ble rullet opp etter et anonymt tips til barnevernet om at barna i huset der familien bodde ikke hadde det så bra hjemme.

Presten risikerte lovens strengeste straff - 21 års fengsel - dersom han ble dømt. Nå har altså retten delt seg, og rettens formann mener presten må frifinnes.

Forsvart av Staff

Tiltalte ble forsvart av høyesterettsadvokat Tor Erling Staff. Han raste på rettens første dag, da sorenskriveren i Søre Sunnmøre herredsrett stengte rettsforhandlingene for publikum. Staff mente hans klient ikke kunne renvaske seg med stengte dører, og at kun påtalemyndighetens versjon av saken ble kjent gjennom tiltalen.

- Min klient er forhåndsdømt, derfor må hans forklaring i saken bli kjent for offentligheten. Å stenge rettssalen hører ikke hjemme i vår tid, uttalte Staff til Dagbladet.no da hovedforhandlingene startet.

Venter med å kommentere

Prestens advokat, Tor Erling Staff, ønsker ikke å kommentere dommen før litt senere i dag. Tidligere har presten uttalt til Dagbladet at han, om nødvendig, vil han kjempe til han dør for å bli renvasket. Mye tyder derfor på at skyldspørsmålet vil bli anket til lagmannsretten.

SPLITTET RETT: Sorenskriver Ingolv Joa støttet forsvarer Staff sitt syn om at den sextiltalte presten skulle frifinnes, men rettens meddommere dømte likevel presten til fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer