Prest drept under gudstjeneste

En 16-åring er mistenkt. Muhammed-tegningene kan være et mulig motiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Presten Andrea Santoro (60) var i ferd med å be foran menigheten i en liten kirke den tyrkiske byen Trabzon, da ha ble skutt og drept søndag. Etter en intens jakt, ble den antatte gjerningsmannen, en 16 år gammel tyrkisk skolegutt, pågrepet hjemme hos en slektning tirsdag. I følge tyrkiske medier har han forklart at han var inspirert av konflikten rundt Muhammed-tegningene da han avfyrte skuddene, skriver Nettavisen. Disse opplysningene er ikke bekreftet av tyrkiske myndigheter.

En talsmann for Vatikanets ambassade i Ankara hevder at studenten ropte «Allahu Akbar» («Gud er stor») da han utførte drapet, melder Reuters. Santoro ble drept med to skudd, og politiet beslagla et håndvåpen da de pågrep 16-åringen.

Den tyrkiske gutten ble pågrepet etter at det ble publisert fantomtegninger av gjerningsmannen. Øyenvitner har fortalt at ha kom til kirken sammen med en gjeng tenåringer lørdag kveld, dagen før drapet. Ifølge den tyrkiske avisen Hürriyet skal det ha oppstått en kort krangel mellom presten og tenåringene denne dagen.

I følge Aftenposten.no skal 16-åringen også ha hevdet at Santoro betalte ham drøyt 650 kroner for hver gang han kom til kirkens gudstjenester. Sist lørdag skal presten ikke ha betalt, noe som gjorde gutten rasende.

Drapet har sendt sjokkbølger til Vatikanet og Italia, men pave Benedict uttalte onsdag at han håper drapet kan føre til en dialog og større forståelse mellom muslimer og kristne. Han håper den tragiske hendelsen vil føre til brorskap mellom folk.

Statsminister Silvio Berlusconi har tidligere understreket at drapet ikke får konsekvenser for Tyrkias muligheter for medlemskap i EU.

SKUTT PÅ JOBB:</B> Presten Andrea Santoro ble 60 år gammel.