Prest i hatets land

Navn: Terje Bjerkholt Alder: 52 Yrke: Sjømannsprest

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil lese en rekke tekster, blant annet fra Bergprekenen, hvor det heter: «Salige er de som stifter fred, for de skal kalles Guds barn. Salige er de som blir forfulgt for rettferdighets skyld, for himlenes rike er deres. Ja, salige er dere når de spotter og forfølger dere, og lyver all slags ondt på dere for min skyld».

Dette fortalte sjømannsprest Terje Bjerkholt til Dagboka i går formiddag mens han var en snartur hjemom for å skifte, før han vendte tilbake til Andy Miller Hall i Zimbabwes hovedstad Harare hvor han forrettet under minnegudstjenesten for den drepte farmeren David Stevens. Anslagsvis 3000 mennesker var ventet, alle store internasjonale fjernsynsstasjoner hadde rigget opp utstyr fra grålysningen av. Blant publikum var også en rekke som var banket opp eller voldtatt av Robert Mugabes såkalte krigsveteraner.

- Nei, jeg er ikke redd. Jeg tror ikke noen tør starte voldshandlinger med et slikt medieoppbud. Spontan vold kan vi imidlertid ikke gardere oss mot. Men vi har evakueringsplanene klare og befinner oss dessuten på et sted som er relativt greit sikkerhetsmessig.

Terje Bjerkholt fra Kråkerøy er eneste prest for norske og nordiske borgere i Afrika sør for Sahara. Han ble innsatt i denne tjenesten i september i fjor, med hovedkvarter i Harare, og har opplevd at situasjonen i et av Afrikas rikeste og vakreste land har utviklet seg fra vondt til verre. I løpet av siste uke er to hvite farmere myrdet av såkalte krigsveteraner, som stort sett er for unge til å ha deltatt i frigjøringskampen for tjue år siden. De er bevæpnet og blir støttet av enevoldshersker Robert Mugabe, som i en tale påskeuka karakteriserte de hvite som folkefiender.

Bjerkholt har i de tjue år han har arbeidet for Sjømannsmisjonen hatt hele verden som arbeidsfelt. Første post var havnebyen Port de Bouc ved Marseille. Deretter var han nordsjøprest i elleve år, med arbeidsplass på de forskjellige oljeplattformene, der han nok opplevde en annen virkelighet enn den vi har fått inn med «Offshore». Siden var han såkalt «verdensprest» med hele verden utenom USA og Europa som arbeidsfelt.

Nå er han reisende prest for et økende antall nordmenn og andre nordiske borgere i sju- åtte land: bistandsarbeidere, næringslivsansatte, mineryddere, entreprenører, kanskje også en sjømann eller to. Hjemme i Fredrikstad holder psykologhustru Tove skansene, sammen med sønn, svigerdatter og barnebarn som det skal bli godt å komme hjem til noen korte uker, før kursen igjen blir satt mot uforutsigbare Afrika.